Türkiye-İran arasında onlarca anlaşma

Türkiye ile İran arasında TÜBİTAK, YÖK ve TSE gibi kurumlarla işbirliğini içeren bulunduğu bir çok alanda anlaşmalar imzalandı

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-İran arasında onlarca anlaşma

Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) 3. Toplantısı'nda mutabık kalınan konular imza altına alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile resmi ziyaret için Ankara'da bulunan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin başkanlığında Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 3. Toplantısı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı.

Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısı öncesinde, Erdoğan ve Ruhani'nin huzurunda, iki ülke arasında varılan mutabakatlar imza altına alındı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ve İran İslam Cumhuriyeti İran Metroloji Merkezi-İran Standartlar ve Sanayi Araştırma Enstitüsü (NMCI- ISIRI) arasında "Mutabakat Zaptı"na TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü Müdür Vekili Mustafa Çetintaş ile İran Metroloji Merkezi, Standartlar ve Sanayi Araştırma Enstitüsü Metroloji Merkezi Başkanı Hüsrev Medenipur, imza attı.

İran Standartlar ve Endüstriyel Araştırmalar Enstitüsü (ISIRI) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında "Standardizasyon, Uygunluk Değerlendirmesi, Metroloji ve Eğitim Alanlarında Uygulama Programı"na TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz ile ISIRI Başkanı Neyire Piruzbaht, imza koydu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı arasında, "Yükseköğretim Alanında Mutabakat Zaptı"nı YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Prof. Dr. Muhammed Ferhadi, imzaladı.

İki ülke arasında, "Kültür Varlığının Yasadışı İthali ve İhracının, Transitinin ve Mülkiyet Transferinin Yasaklanması ve Önlenmesine İlişkin Mutabakat Zaptı", Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Turizm, El Sanatları ve Kültür Mirası Kurumu Başkanı Mesud Sultanifer tarafından imza altına alındı.

"Bitki Koruma ve Bitki Karantinası Alanında Mutabakat Zaptı"na Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile İran Tarım Seferberliği Bakanı Mahmud Hücceti imza attı.

"Türkiye-İran Sosyal Güvenlik Anlaşması" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile İran Kooperatif, Çalışma ve Sosyal Refah Bakanı Ali Rebii tarafından imza edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı arasında "Ortak Açıklama" ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile İran Adalet Bakanı Mustafa Purmuhammedi tarafından imza altına alındı.

Yorumlar