Türkiye'den YPG'ye son uyarı: Hedef olursunuz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, YPG'nin Fırat'ın doğusuna geçmemesi halinde hedef olacağını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den YPG'ye son uyarı: Hedef olursunuz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cerablus’taki Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin, "YPG'nin, hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi öncelikle, bir an evvel Fırat Nehri'nin doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, bakanlık konutunda ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye’nin Cerablus bölgesindeki Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin son durumu değerlendiren Çavuşoğlu, "Gerek Cerablus, gerekse Afrin'den doğuya doğru başlatılan operasyonun amacı bu bölgeden DAEŞ terör örgütünü temizlemektir. Gördüğünüz gibi küçük bir kuvvetle bile DAEŞ terör örgütü kontrol ettiği şehirleri terk ediyor, kaçıyor." dedi.

Türkiye'nin yıllardır 'sadece hava operasyonlarıyla DAEŞ'i yenmenin mümkün olmayacağını' belirttiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Karadan etkili operasyonlarla DAEŞ'i hem Irak'tan hem Suriye'den temizleyebiliriz. Bırakın koalisyonun içindeki 65 ülkeyi, bırakın 10 ülkeyi, 5- 6 ülke bile bu konuda işbirliği yapsaydı bugüne kadar Suriye ve Irak'ta DAEŞ diye bir terör örgütü kalmazdı." diye konuştu.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Operasyonun yapıldığı Menbiç Cebi dediğimiz bölgede Araplar ağırlıklı olarak yaşıyor ve Türkiye'nin desteklediği bu operasyonun içindeki güçler de esasen bu bölgeden insanlar. Bu bölgelere burayı terk etmek zorunda kalan insanlar yerleştirilmeli, onlar yaşamalı. Ama YPG'nin amacı bu değil. YPG gittiği yerlerde kendisi gibi düşünmeyen Kürtler dahil herkesi göçe zorluyor, etnik temizlik yapıyor. Esasen bu operasyondan YPG, PYD'nin rahatsız olmasının PKK dahil sebebi budur. DAEŞ'le mücadele ettiğini söyleyen bir terör örgütü, DAEŞ'e yönelik diğer güçlerin yürüttüğü operasyondan neden rahatsız olsun? Madem ortak hedef DAEŞ, neden rahatsız oluyor? Burada, YPG'nin, hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi öncelikle, bir an evvel Fırat Nehri'nin doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır. Ama Münbiç ve diğer bölgelerdeki buralardaki Araplar tabi ki hedef değildir. Esasen hepimizin ortak amacı bu bölgeden DAEŞ'i temizlemektir."
ypg

Yorumlar