Türkiye'den Mısır'a 'görüşmeye hazırız' mesajı

Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır ile ilişkileri yumuşatma sinyali verdi

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den Mısır'a 'görüşmeye hazırız' mesajı
Başbakan Binali Yıldırım'ın dört gün önce Mısır'la ilgili söylediği sözlerin devamı gelmeye başladı. Başbakan Yıldırım, Mısır ile ilişkilerin aşamalı bir şekilde başlaması gerektiğini söylemişti. Bunun üzerin konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ilişkilerin en alt seviyede olduğu Mısır ile normalleşme konusunda ‘hazırız’ mesajı verdi. 

İsrail ve Rusya'nın ardından Mısır ile normalleşme adımlarının sinyalini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu verdi. “Görüşmeye hazırım” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Mısır ile bakanlar düzeyinde başından itibaren iletişim içinde olmamız konusunda Cumhurbaşkanımız da aynı şeyleri en az bir yıldır söylüyor. Dolayısıyla New York'ta muhatabım Semih Şükrü ile biz bir görüşme konusunda teyitleşmiştik ama bizim açıklamalarımız sebebi ile onlar bu görüşmeyi iptal ettiler” dedi.

YARDIM ETMESEK ÇÖKERDİ

“Biz düşüncelerimizi tabi ki söylemeye devam edeceğiz” diyen Çavuşoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Esasen Mısır'ın güvenliği, istikrarı, halkının refahı bizim, Afrika, Ortadoğu ve İslam dünyası için önemlidir. Dolayısıyla güçlü bir Mısır istiyoruz. Körfez ülkelerine soruyorum; Mısır şu haliyle Filistin sorununa katkı sağlayabilir mi? Hayır. Şu haliyle Mısır'da güvenlik var mı? Yok. Bölgenin güvenliğine katkı sağlar mı? Hayır. Ekonomik olarak Mısır güçlü mü? Hayır. Yardım etmesek kısa süre içerisinde çökebilirdi. Bunun sorumlusu Türkiye değil ki. Sorumlusu şu andaki darbe ile işbaşına gelen yönetim.”

BİZ AYNI NOKTADAYIZ

Özellikle siyasi motifli kararların idam cezaları ve çok sayıda siyasi mahkumun olmasının Mısır'daki kırılganlığı daha da artırdığını söyleyen Çavuşoğlu, “Biz de diyoruz ki, kardeş bir Mısır halkı daha iyisini hakediyor. Mısır yönetiminin de bu hatalarından dönmesi gerekir. Ama bazı sendromlardan dolayı verdiğimiz bu tepkilere karşı aşırı duygusallık, aşırı tepki gösteriyorlar. Biz hiçbir zaman Mısır'la ekonomik ilişkilerimizi azaltmak ya da kesmek için bir tavır da almadık, söylem içinde de olmadık. Tam tersine Mısır ulaşım, ticaret konusunda bazı yanlış adımlar attı. Biz aynı noktadayız. Mısır'ın da bu yanlış adımlardan vazgeçmesini istiyoruz. Esasen attıkları adımda görüyoruz ki Türkiye'yi değil Mısır halkını etkiliyor” diye konuştu.

BAKANLAR DÜZEYİNDE OLABİLİR

Çavuşoğlu, 'yeni bir randevulaşma olup olmayacağı'na ilişkin şunları söyledi:
“Olur. Bazı platformlarda zaten dışişleri bakanı ile ayaküstü de olsa sohbet ediyoruz, görüşlerimizi kendisi ile paylaşıyoruz. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte böyle karşılaşmalar olabilir. Görüşmeye de ben şahsen kendim için söylüyorum hazırım. Ekonomi bakanımız da öyle. Önümüzdeki süreçte de bu anlamda bakanlar düzeyinde görüşmeler olabilir.”

BAŞBAKAN YILDIRIM NE DEMİŞTİ?

Başbakan Yıldırım, Mısır ile ilişkiler konusunda şunları söylemişti: "Mısır meselesi çok net. Demokrasiye darbe olmuştur, seçimle iş başına gelen Sayın (cumhurbaşkanı Muhammed) Mursi darbeyle indirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız baştan beri bunun bir darbe olduğunu, bu şekildeki bir değişimi asla ve asla onaylamayacağımızı bütün dünyaya duyurmuştur. Bu işin bir tarafı. Bunu bir tarafa koyalım ama bir yandan da hayat devam ediyor. Aynı bölgede yaşıyoruz, birbirimize ihtiyacımız var. Buradan gemilerimiz Süveyş'ten Kızıldeniz'e geçiyor, oradan Arabistan'a, Ürdün'e, Yemen'e, Afrika'nın doğusuna gidiyor. Dolayısıyla her şeyi birden bire istesek de kesemeyiz çünkü böyle bir coğrafi bağımız ve yakınlığımız var. Ayrıca dini ve kültürel bağlarımızı söylemiyorum. O yüzden oradaki rejim değişikliğinin şekli şemali, ondan sonra işbaşından uzaklaştırılan Mursi başta olmak üzere onun ekibine uygulanan haksız isnat ve cezalar bir tarafa, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde bir mani hal yok. İş adamlarımız, yatırımcılarımız karşılıklı gidip gelebilirler, yatırımlarını geliştirebilirler ve böyle böyle ileride belki normalleşmeye de bir zemin hazırlanmış olur. Hatta bakanlar seviyesinde bile ilişkiler başlayabilir. Bu olabilir, buna mani bir hal yok. Bunun olması konusunda biz doğrusu hazırız, bu konuda herhangi bir rezervimiz yok." demişti.

Yorumlar