Türkiye'den Bulgaristan'a AB'yi devre dışı bırakan öneri

Başbakan Binali Yıldırım, 'AB ile yapılan Geri Kabul Anlaşmasının dışında' Türkiye-Bulgaristan arasında ikili bir anlaşma önerdi, Bulgar mevkidaşı kabul etti

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den Bulgaristan'a AB'yi devre dışı bırakan öneri
Türkiye ile AB arasında yapılan Geri Kabul anlaşmasını en çok önemseyen ülkelerin başında gelen Bulgaristan, Türkiye'nin yaptığı yeni bir öneriyi de kabul etti. Son olarak FETÖ mensuplarının iadesinde hiç tereddüt etmeden hareket eden Bulgar yönetimi, mültecilerin iadesi konusunda Türkiye'nin geri adım atmaması için yapılacak her türlü teklife açık olduğunu daha önce beyan etmişti. Bugün Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'la yaptığı telefon görüşmesinde, "Bulgaristan’dan Türkiye’ye iade edilen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları ülkemizde hukukun güvencesi altındadır. Bu kişiler, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde, ülkemizde adil bir şekilde yargılanacaklar." dedi.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yıldırım, bugün Bulgaristan Başbakanı Borisov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Borisov’a, Bulgar Hükümeti’nin, 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin ardından Türkiye'ye verdiği desteği takdirle karşıladığını belirten Yıldırım, "Bulgaristan’dan Türkiye’ye iade edilen FETÖ mensupları, ülkemizde hukukun güvencesi altındadır. Bu kişiler, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde, ülkemizde adil bir şekilde yargılanacaklar. Bulgaristan’dan gerçekleşen iadenin, dost ve müttefik diğer ülkeler için güzel bir misal teşkil ettiği inancındayım." ifadelerini kullandı.

Görüşmede ayrıca yasa dışı göçün komşu Bulgaristan’da yarattığı sıkıntıların farkında olduğunu söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu sıkıntıların giderilmesi için önceliğimiz Türkiye ve AB arasındaki Geri Kabul Anlaşması’nın ve vize serbestisinin yürürlüğe girmesi olmakla birlikte, bu aşamaya varılıncaya kadar, iki sınırdaş ülke olarak, Türk ve Bulgar makamları arasında ikili düzeyde bir çalışma başlatılmasını öneriyorum."

Borisov'un, Başbakan Yıldırım'ın teklifini kabul ettiği, iki Başbakanın, bu çalışmanın Türkiye ile AB arasındaki Geri Kabul Anlaşması’nın yerine geçmeyeceği konusunda mutabık kaldıkları bildirildi.

 

Yorumlar