Türkiye'den Bağdat ve ABD'ye: Musul halkına dokunmayın

Başbakan Yıldırım, Musul operasyonlarıyla ilgili açıklamasında, DAEŞ'ten alınması halinde Musul halkına karışılmaması gerektiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den Bağdat ve ABD'ye: Musul halkına dokunmayın
Sonhaberler / Haber Merkezi 

Başbakan Yıldırım, Gedu Üssü'ne terör örgütü DAEŞ tarafından düzenlenen saldırıya ilişkin​ "Başika'daki askeri unsurlarımıza karşı zaman zaman DEAŞ saldırıları oluyor, gerekli karşılık veriliyor. Dolayısıyla bu, yeni bir şey değil." dedi. Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesine yönelik bir planın olduğunu söyleyen Yıldırım, çalışmaları desteklediklerini ancak, işgalden önceki Musul halkına dokunulmaması gerektiğini söyledi.
 
Başbakan Binali Yıldırım, Sütlüce'deki AK Parti İstanbul İl Başkanlığında basına kapalı gerçekleştirilen istişare toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul milletvekilleriyle bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını söyledi.

AK Parti'nin, yılda 2 sefer genişletilmiş istişare ve değerlendirme toplantısı yaptığını anlatan Yıldırım, bu toplantıların 25.'sini 21-23 Ekim tarihlerinde Afyonkarahisar'da yapacaklarını ifade etti.
Toplantıda parti çalışmalarını değerlendirdiklerini aktaran Yıldırım, "Bunun yanı sıra 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yapılan çalışmalar, gerek bölücü terör örgütüyle gerek FETÖ ile ilgili çalışmalar konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Teşkilatlarımızdan, vatandaştan bu konuda gelen önerileri, şikayetleri, milletvekillerimiz birebir bizlerle paylaşma fırsatı buldu. Çok verimli, faydalı bir değerlendirme toplantısı oldu. Ayrıca İstanbul'un projeleri, İstanbulla ilgili çalışmalar konusunu da kapsamlı bir şekilde değerlendirme fırsatı bulduk." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, gazetecilerin Musul ve Başika'daki son duruma ilişkin soruları üzerine şunları kaydetti: "Başika'daki askeri unsurlarımıza karşı zaman zaman DEAŞ saldırıları oluyor, gerekli karşılık veriliyor. Dolayısıyla bu, yeni bir şey değil. Orada peki bizim askeri unsurlarımız ne iş yapıyor? Yaptıkları şey çok açık; DEAŞ'a karşı mücadele eden yerel Irak halkının eğitimini yapıyor ve DEAŞ ile ilgili de doğrudan saldırılara karşılık vermek suretiyle böyle bir hizmet görüyor. Musul'un bir gecede DEAŞ tarafından işgal edildiğini biliyorsunuz. O dönemde bizim başkonsolosluğumuzda bulunan vatandaşlarımız rehin alınmıştı.

Şimdi Amerika, Irak Bağdat Hükümeti öncülüğünde Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesine yönelik yeni bir plan var. Bu planla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda biz diyoruz ki 'Bu çalışmaları yapabilirsiniz.' Biz bu çalışmaları destekliyoruz. Ancak ne yaparsanız yapın, işgalden önceki Musul halkına dokunmayın. Musul, Musullularındır. Dışarıdan getirilen başka sivillerle şehrin demografik yapısı bozulmasın, yeni bir iç savaşın, yeni bir anlaşmazlığın kapısı açılmasın.' Dediğimiz budur. Bu hususu da büyük bir dikkatle izliyoruz takip ediyoruz."

Yorumlar