Türkiye'den Almanya'ya karşı ilk tepki

Türkiye, Alman meclisinin aldığı karara tepki olarak, Almanya büyükelçisini istişare için geri çağırıyor

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den Almanya'ya karşı ilk tepki
Türkiye, Alman meclisinin aldığı karara tepki olarak, Almanya büyükelçisini istişare için geri çağırıyor. Kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kenya'da yaptığı konuşmada açıkladı. Alman meclisinde kabul edilen tasarıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tasarının kabul edilmesinin iki ülke ilişkilerini ciddi şekilde etkileyeceğini söyledi. Bunun ilk işareti olarak büyükelçinin geri çağrılacağını, diğer adımların ise istişarelerden sonra atılacağını belirtti. 

İstişarelerde bulunmak üzere çağrılan Karslıoğlu'nun yerel saatle 14.45'teki (TSİ 15.45) uçakla Berlin'den İstanbul'a geleceği öğrenildi.

DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN İLK TEPKİ

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman parlamentosundaki oylamanın ardından birtweet atarak, "Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz Meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir" ifadelerini kullandı.

ALMAN BÜYÜKELÇİ DE DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI

Öte yandan Almanya'nın Ankara Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı tarafından bakanlığa çağrıldı. Büyükelçiye Ankara'nın duyduğu rahatsızlığın iletilmesi bekleniyor. 

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA

Tasarıyla ilgili hükümet sözcüsünden de açıklama geldi. Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Alman Federal Meclisinin, Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını "soykırım" olarak tanımlayan karar tasarısını kabul etmesine ilişkin, "Almanya Parlamentosunun bu tasarıyı kabul etmesi, Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk ilişkisine yakışan bir karar değildir. Türkiye için bu karar yok hükmündedir." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, Almanya Parlamentosunun "çarpıtılmış ve mesnetsiz" birtakım iddiaları "soykırım" olarak kabullenmesini tarihi bir hata olduğunu belirtti.

"Almanya Parlamentosunun bu tasarıyı kabul etmesi, Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk ilişkisine yakışan bir karar değildir." ifadesini kullanan Kurtulmuş, mesajında şunları kaydetti:
"Türkiye için bu karar yok hükmündedir. Bu mesele, siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir meseledir. Türkiye olarak bu karara her platformda gereken cevabı elbette vereceğiz."

Yorumlar