Türkiye'den ABD'ye 'YPG' çağrısı

DIşişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'ye bir kez daha seslenerek YPG'ye destek vermekten vazgeçmelerini istedi

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den ABD'ye 'YPG' çağrısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin PKK terör örgütünün Suriye kolu olan PYD/YPG'ye silah, mühimmat ve araç sevkıyatı yapmasına ilişkin, "Bir terör örgütüne verilen silah, sadece Türkiye'ye karşı değil tüm insanlığa karşı kullanılabilir." dedi.

Çavuşoğlu, Resmi Konut'ta Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ile baş başa ve heyetler arası görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de diplomatik temsilciliklerin de bulunduğu Vezir Ekber Han'da düzenlenen bombalı saldırı yerinin yakınında bulunan Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'ndeki son duruma ilişkin bilgi veren Çavuşoğlu, saldırının her 50 metrede bir güvenlik kontrolünün yapıldığı, kentin en güvenli bölgesi sayılan bir yerde düzenlendiğine dikkati çekti.

Saldırının başkanlık binası dahil, hükümet binalarının ve büyükelçiliklerin olduğu bölgede yapıldığını belirten Çavuşoğlu, "Bu bomba yüklü aracın buraya nasıl girdiğini çok iyi araştırmak lazım. Nereden destek aldılar? Bu çok ciddi bir olaydır. Maalesef şu ana kadar 80 kişinin öldüğü haberini aldık, 300'ten fazla da yaralı var. Ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyoruz." diye konuştu.

Saldırının, Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliğine komşu Almanya ve Hindistan büyükelçiliklerinin hemen önünde düzenlendiğini belirten Çavuşoğlu, "Patlayan bombanın şiddetiyle büyükelçilik binamızda da hasar meydana geldi. Ama çok şükür herhangi bir yaralı yok. Sadece yerel personelimizin üzerine bir tahta düşmüştür. Ama herhangi bir yaralanma da yoktur." dedi.

Büyükelçiliğin hasar gören kısımlarındaki inşaat bitene kadar personelin bir kısmına moral izni verileceğini belirten Çavuşoğlu, "Büyükelçimiz Türkiye'deydi. Hemen geriye dönüyor. Zaten Bakan Yardımcımız ve Genel Müdürümüz o bölgeye gideceklerdi cumartesi günü, Bakanlığımızdan bir heyeti göndererek yerinde incelemeler de yapacağız ve meydana gelen hasarı hemen gidereceğiz. Çok şükür herhangi bir yaralımız da can kaybımız da yok. Bu sevindirici ama bu terör saldırısı, gerçekten hepimizi üzmüştür. Teröre karşı mücadelemizi hep birlikte kararlı bir şekilde sürdürmemizin önemini herkese bir kez daha hatırlatmıştır. Ayrıca, Afganistan'a uluslararası camianın da desteğinin devam etmesi gerekiyor." dedi.

"Bir terör örgütüne verilen silah, sadece Türkiye'ye karşı değil tüm insanlığa karşı kullanılabilir"

Çavuşoğlu, ABD'nin PKK terör örgütünün Suriye kolu olan PYD/YPG’ye küçük silah, mühimmat ve araç sevkıyatı yapmasına ilişkin soruya, "YPG, PKK konusunda ve Suriye'de YPG'ye verilen ya da verilecek destek konusunda bizim tutumumuz son derece nettir. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Washington ziyaretimizde hem baş başa görüşmede hem de heyetler arası görüşmede Türkiye'nin bu konudaki tutumunu, kaygılarını net bir şekilde dile getirmiştir. YPG'ye verilen desteğin, Suriye'nin geleceği için ne kadar riskli ve tehlikeli olduğunu da vurguluyoruz." yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, "Bir terör örgütüne verilen silah, sadece Türkiye'ye karşı değil tüm insanlığa karşı kullanılabilir. Bir terör örgütüyle mücadelede, YPG gibi bir terör örgütüyle iş birliğinin mahsurlarını anlata geldik. Son Brüksel görüşmelerimizde de gördük ki Avrupa ülkelerinin çoğunda da bu endişe var. Özellikle Suriye'nin geleceğiyle ilgili endişe var. YPG'nin bugüne kadar gittiği yerlerde kendisinden farklı olan Kürtler dahil herkesi sürgüne gönderdiğini ve kendi ideolojisine uygun bir kanton oluşturmaya çalıştığını biliyoruz, vurguluyoruz." diye konuştu.

Suriye'nin geleceğinde istikrar aranıyorsa bu yanlışlardan dönülmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Geçici ortaklık diye bir şey olmaz. Menbiç'te de bunu gördük. Geçmişteki hatalarımızdan ders almamız lazım." dedi.

Yorumlar