Türkiye-AB anlaşması sonrası açıklama

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB zirvesi sonrası düzenlenen toplantıda konuştu. Davutoğlu, tarihi bir gün yaşandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-AB anlaşması sonrası açıklama

Son Haberler Logo

Türkiye ile AB arasında mülteciler konusunda Brüksel'de yapılan görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanması üzerine, Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Komisyonu Başkanı Junker ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk kameraların karşısına geçtiler.

Toplantıda konuşan Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin daha önce sunduğu tekliflerin kabul edildiğini, yakın zamanda uygulanmasını umduklarını söyledi. 

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle: "Bugün iki sebepten dolayı tarihi bir gün. İlk olarak bugün Türkiye'de Şehitler Günü. Bugün tarihi bir gün, çünkü Türkiye ve AB arasında bir anlaşmaya vardık"

PKK ÇADIRINA TEPKİ

"(PKK'nın AB binasına yakın yerde kurduğu çadırla ilgili)72 milyon Ankara'daki saldırının kurbanlarının yasını tutarken, aynı terör örgütünün buraya çok yakın bir yerde sembolleriyle terör eylemlerini destekleme şansını bulmasından dolayı hayal kırıklığımı dile getirdim. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmamalı"

TUSK: HER ŞEY ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN OLACAK

Toplantıda konuşan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye’nin üyelik sürecini canlandırma, sığınmacı krizinde işbirliğini güçlendirme konularında anlaşmaya vardıklarını söyledi. 

Büyüklüklerine bakılmaksızın tüm AB ülkelerinin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) hassasiyetlerini de dikkate alan dengeli bir öneri temelinde anlaşma sağladıklarını belirten Tusk, “Türkiye’nin katılım müzakerelerinde 33 nolu faslın, Hollanda’nın dönem başkanlığı sırasında açılması konusunda anlaşmaya vardık. Bu, AB Komisyonu’nun nisan ayında sunacağı öneri temelinde yapılacak” dedi.

Türkiye ile vardıkları anlaşmanın, kaçak göçmenlerin Türkiye üzerinde Avrupa’ya geçişlerine de son vermeyi amaçladığını vurgulayan Tusk, 20 Mart’tan sonra Türkiye üzerinden Ege adalarına giden tüm sığınmacıların Ankara tarafından geri alınacağını kaydetti.

Kaçak göçle mücadelede uluslararası hukuk ve insan haklarına riayet edileceğini, Birleşmiş Milletler kurumlarını işbirliğine davet edeceklerini vurgulayan AB Konseyi Başkanı, “Sizi temin etmek isterim ki, Avrupa’ya gelen her bir sığınmacının durumu bireysel olarak değerlendirilecek. Anlaşmamız, tüm AB yasaları ve uluslararası hukukla uyum içerisindedir” şeklinde konuştu.

Tusk, anlaşmanın Ege adalarına gelen sığınmacıların toplu şekilde sınır dışı edilmelerini dışlamakta olduğunu vurguladı.

AB Konseyi Başkanı, Türkiye ile anlaşmanın, mülteci krizinde çözümün unsurlarından biri olduğunu, ancak bunun sorunu çözmede tek başına yeterli olmayacağını kaydetti.

Tusk, “Yapmamız gerekenler arasında AB’nin dış sınırlarını güçlendirmemiz, Batı Balkan yolunu kapalı tutmamız, Schengen’e geri dönmemiz de bulunuyor” ifadelerini kullandı.

JUNKER'IN AÇIKLAMALARI

Davutoğlu'dan sonra söz alan Junker, tarafların konu üzerinde çok açık bir şekilde konuştuğunu, söz verilen konuların konuşulduğu gibi yerine getireleceğini söyledi.

Yorumlar