Obama da YPG'nin ilerleyişinden kaygılı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama 1 saat 20 dakika görüştü. Görüşmede, Obama'nın Erdoğan'a, YPG'nin ilerleyişinden kaygılı olduğunu ilettiği belirtildi

Google Haberlere Abone ol
Obama da YPG'nin ilerleyişinden kaygılı

Son Haberler Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında beklenen görüşme gerçekleşti.  Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre iki lider yaklaşık 1 saat 20 dakika görüştü. Görüşmede, Ankara'da meydana gelen saldırı ile Suriye'deki son durum ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise, görüşme Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da Tarabya Köşkü'nde olduğu sırada gerçekleşti.

GÖRÜŞMEDE KONUŞULANLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında bu akşam gerçekleşen telefon görüşmesinde, Suriye’deki son gelişmeler ve terörle mücadele konularında, ABD-Türkiye işbirliğinin mevcut durumu ve geleceğinin ele alındığı öğrenildi.

ABD Başkanı Obama, görüşmede, 17 Şubat’ta Ankara’da meydana gelen canlı bomba saldırısını ve 18 Şubat’ta Diyarbakır-Bingöl karayolunda askeri konvoyu hedef alan saldırıyı kınayarak, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de acil şifa dileklerini iletti. ABD Başkanı Obama’ya saldırılar hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan da terörle mücadele konusunda müttefiklerin dayanışma içerisinde olmalarının önemine işaret etti.

Telefon görüşmesinde, Suriye rejiminin ve YPG'nin son dönemde Suriye'nin kuzeybatısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren ABD Başkanı Obama, bölgede Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti ile gerilimlere neden olan, DAİŞ’le ortak mücadele çabalarına darbe vuran eylemlere derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

Obama, görüşme sırasında, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak, Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığını ifade ederek, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının altını çizdi.

Erdoğan ve Obama, görüşmede Suriye’deki çatışmaların durdurulması konusunda Münih’te varılan mutabakatı desteklediklerini vurgularken, iki lider, Rusya ve Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları gibi provokatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulundu.

PKK dahil tüm terör örgütlerine karşı işbirliğini artıracaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, DAİŞ’le mücadelenin ortak hedefleri olduğunu belirtti.

ANKARA - WASHINGTON ARASINDA PYD POLEMİĞİ

ABD'nin Suriye'de IŞİD ile mücadele gerekçesiyle destek verdiği YPG'yi terör örgütü olarak görmediğini açıklaması Ankara'da rahatsızlıklara neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan defalarca yaptığı açıklamada, ABD'ye seslenerek, "Senin dostun biz miyiz, PYD mi?" şeklinde sorular yöneltmişti.

ABD'den gelen açıklamalarda ise, Türkiye'nin hassasiyetlerini anladıkları ancak YPG'nin kendileri için terör örgütü olmadığı, PKK'nın ise terör listesinde yer aldığı vurgulanmıştı.

 

 

Yorumlar