Kurtulmuş ABD'de: Gülen'i gözaltına alın

Kurtulmuş, ABD'nin, terör örgütü lideri Gülen'i ya Türkiye’ye iade etmesi ya da bir an evvel gözaltına alıp tutuklaması gerektiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Kurtulmuş ABD'de: Gülen'i gözaltına alın
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson ile bir araya geldi.
53. Kuzey Amerika İslam Toplumu (ISNA) Kongresi'ne katılmak ve çeşitli temaslar gerçekleştirmek üzere ABD'nin Illinois eyaletinin Chicago kentinde bulunan Kurtulmuş, Johnson ile görüştü.

Görüşmede, 15 Temmuz sonrası dönemde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelede atılan adımlar üzerinde duran Kurtulmuş, stratejik müttefik ABD'nin, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'i ya Türkiye’ye iade etmesi ya da yargı süreçlerinin etkin yürütülmesi adına bir an evvel gözaltına alıp tutuklaması gerektiğini vurguladı.

Halihazırda iki ülke arasında kurulan ortak çalışma komisyonunun önemine atıf yapan Kurtulmuş, böylesi bir adımın ABD’nin bu konudaki iyi niyetinin ve istekliliğinin de bir göstergesi olacağını ifade etti.

Kurtulmuş, bu tür bir terörist yapılanmanın yalnızca Türkiye’ye değil, bulundukları tüm ülke yönetimlerine müdahale etmek üzere örgütlendiğini, dolayısıyla FETÖ'nün ABD’deki faaliyetlerinin çok yakından incelenmesi gerektiği dile getirildi.

Edinilen bilgeye göre görüşmede ayrıca, başarısız darbe girişimi karşısında ve sonrasında Türk vatandaşlarının demokrasiye sahip çıktığı, 7 Ağustos’ta ise 5 milyon kişinin katıldığı Yenikapı mitingiyle tüm dünyaya açık bir mesaj verildiği belirtildi.

YPG UYARISI 

Görüşmede, Türkiye’nin, uluslararası koalisyonun desteğiyle yürüttüğü DAEŞ'le mücadele ve son günlerde artan PKK terörüne karşı mücadelesinin de detaylı konuşulduğu bildirildi.

PKK terör örgütünün son günlerde artan eylemlerine değinen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, görüşmede, özellikle sınır ötesinden bu terör örgütüne her türlü lojistik ve silah desteği sağlayan PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin silahlı kanadı YPG konusunda Johnson’a bilgi aktardı.
Görüşmede, Fırat Kalkanı Operasyonu çerçevesinde YPG unsurlarının Fırat’ın doğusuna çekilmesi yönünde varılan mutabakata rağmen halen bazı YPG unsurlarının Fırat’ın batısında bulunmasının Türkiye tarafından kabul edilemez olduğunu tekrar vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye’nin DAEŞ, PKK ve PYD/YPG terör örgütleriyle kararlı şekilde mücadeleye devam edeceğini bildirdi.

Kurtulmuş, güvenlik güçlerinin Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak üzere gereken her türlü tedbiri aldıklarının altını çizdi.

"GÜLEN İADESİNİN TAKİPÇİSİYİZ"

ABD’li Bakan Johnson ise Türkiye’yi ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın sözlerine atıfta bulunarak, Türkiye’nin güvenliğinin ABD için çok önemli olduğunu, sınırdaki terörist faaliyetler konusunda dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala ile sıkı işbirliği yürüttüklerini ve gerekli istihbarat paylaşımlarını yaptıklarını söyledi.

FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi hakkında, konunun hukuki bir süreç olduğunu ancak Biden’ın Türkiye ziyaretinde ifade ettiği gibi meselenin ABD tarafından son derece ciddiye alındığını belirten Johnson, "sürecin yakın takipçisi olduklarını" kaydetti.

Kurtulmuş ve Johnson'un görüşmesinde FETÖ elebaşı Gülen’in darbe girişiminin ardından ana akım medya dahil pek çok açık mesajlar verme imkanı bulduğu ve yeni bir terörist faaliyet emrini vermesi tehlikesi olduğu üzerinde de durulduğu öğrenildi.

Görüşmede, ABD’de ikamet eden Türk vatandaşlarının karşılaştıkları zorlukların giderilmesi için atılması gereken adımların da gündeme geldiği aktarıldı.

Görüşmede, Türk heyetinden AK Parti milletvekilleri Ravza Kavakçı Kan ile Sena Nur Çelik, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Büyükelçi Sözcüsü Aydan Karamanoğlu ve Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Ali Osman Öztürk de hazır bulundu.

Yorumlar