Katar ile 5 milyar dolarlık ticaret hedefi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar'da düzenlenen iş forumunda konuştu

Google Haberlere Abone ol
Katar ile 5 milyar dolarlık ticaret hedefi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar'da düzenlenen iş forumunda konuşuyor. Başbakan Davutoğlu, Türkiye ile Katar ilişkilerinin 10 yıl öncesine göre çok yüksek bir seviyeye geldiğini söyledi.

 Resmi ziyaret için gittiği Katar'da Türk-Katar İş Forumu'nda bir konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin önce 3 ardından ise 5 milyar dolara çıkması gerektiğini söyledi. Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

ARAMIZDAKİ TİCARET HACMİNİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAĞIZ

Sayın Cumhurbaşkanım ve benim aramızda oluşmuş önemli bir siyasi irade vardır. Katarlılar Türkiye'de Türk işadamları gibi karşılanıp, misafir edilecek. Türk işadamları da Katar'da aynı şekilde bu ülkenin asli unsurları gibi görev yapacaklardır. Bu güçlü siyasi iradenin altını doldurmak, takipçisi olarak Türk-Katar ekonomik ilişkilerini en üst seviyeye çıkarmak sizin görevinizdir. Ticaret hacmimizi en kısa sürede önce 3 daha sonra 5 milyara çıkarmak zorundayız. Katar neye ihtiyaç hissediyorsa Türkiye'de var, Türkiye neye ihtiyaç hissediyorsa Katar'da var. Türkiye'nin yoğun pazarı var Katar'ın finansal tecrübesi var. Bunları yanyana getirmeliyiz. Türk müteahhit firmalarımızın Katar'da üstlendiği işler önemlidir. Dünya Kupası 2020 başlı başına bir iş hacmi getiriyor. 

SAĞLIK POTANSİYELİNİ KATAR İMKANLARI İLE BULUŞTURACAĞIZ

Sadece inşaat, taahhüt değil müşavirlik, mühendislik hizmetleri bağlamında da başta güvenlik olmak üzere Dünya Kupası 2020'nin diğer alanlarında Türk müteahhitler görev almak istiyorlar. Bu alanda Katar'da kuvvetli bir iradeyi görmekten memnun olduğumu belirtmeliyim. Türkiye'deki şehir hastaneleri projelerine Katar'dan önemli destek ve yatırım bekliyoruz. Türkiye'nin sağlık sektöründeki büyük potansiyeli ile Katar'ın imkanları ortak bir sinerji oluşturacaklardır. Katarlı dostlarımızı, işadamlarımızı projeleri doğrudan istişare etmek ihtiyacı var. Her alanda yeni açılım ve ufuklar sözkonusu. Son dönemde artan stratejik işbirliğimizi tamamlar mahiyette savunma sanayi alanını zikretmek isterim.  Türkiye ve Katar arasında en üst düzeyde savunma sanayinde ortak projelere yönelmesidir. Bugün attığımız imzayla TSK'nın üssü burada devreye girmiş oluyor. Türkiye kendisine güvenen hiçbir ülkenin olmaktan geri durmamıştır. Türkiye Katar'a güvendi, Katar Türkiye'ye güvendi. 

KATARLILARI YILDA EN 3 KEZ TÜRKİYE'YE BEKLİYORUZ 

Sağlık turizmi dışında turizmde 36 bin Katarlı'yı misafir ettik. Daha çok Katarlı misafiri görmek istiyoruz. Katarlı misafirlerimizden en az yılda 3 kez Türkiye'de görmek istiyoruz. İlişkilerimizin kültürel, tarihi boyutlu çok kuvvetli, bunları zenginleştireceğiz. Türkiye-Körfez ilişkilerinde Katar'ı en önemli omurga ülkelerinden biri olarak değerlendiriyoruz. Türk ve Katarlı işadamlarının üçüncü bölgelerde ortak yatırımları. Afrika başta olmak üzere Türkiye ve Katar'ın birlikte yöneldiği coğrafyalar var. Türk ve Katarlı işadamlarımızın biraraya geldiklerinde üçüncü ülkelerde birlikte proje geliştirmek, yatırım yapmak konusunda adım atmanızı bekliyorum. Sizlerin üçüncü ülkelerde yapacağınız yatırımlar Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerinin gelişmesine fırsat sağlayacaktır. Katar'la omuz omuza geleceğe birlikte yürüyoruz. 

BİZ TÜRK VE KATARLILAR BİR MASADA TEK YÜREK OTURUYORUZ

Türkiye Katar arasında nasıl liderler olarak bizlerin, sayın Cumhurbaşkanının, sayın Emir'in oturduğunda aramızda protokol yoksa, iki taraf gibi değil tek taraf olarak geleceği planlıyorsak Türk ve Katarlı işadamları olarak dostluga katkıda bulunmanızdır.

 

Yorumlar