İsrail'in Türkiye'deki ilk hedefi

İlişkilerin normalleşmesinden sonra İsrail'in Türkiye'de ilk olarak ekonomi ve enerji alanında işbirliği yapmak için girişimlerde bulunacağı öğrenildi

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Türkiye'deki ilk hedefi
Türkiye ile İsrail'in Mavi Marmara baskını nedeniyle kopan ilişkilerinin yeniden normalleşmesinden sonra gözler atılacak yeni adımlara çevrildi. Türkiye'nin henüz bir belli hedef açıklamasına karşın İsrail'in hedefleri konusunda açıklamalar gelmeye başladı. İsrail ilk olarak Türkiye ile ekonomi ve enerji alanında işbirliğini geliştirmek istiyor. Özellikle Doğu Akdeniz'de bulduğu doğalgazı satacak müşteri bulamayan İsrail, gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya satmak için gün sayıyor. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Kohen, bundan sonra atılacak adımlar hakkında bilgi verdi. Kohen, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle birlikte ilk üst düzey temasın ekonomi bakanları arasında olmasını beklediğini söyledi. 

NTV kanalında konuşan Kohen şunları söyledi: İlk bakan düzeyindeki temaslar ekonomi konusunda olacaktır. Bu yönde hareket etmek de doğru olacaktır diye düşünüyorum. Ekonomik ilişkiler çok önemli. Ekonomik ortak hükümetlerarası bir komiteyi ortaya koymamız gerekiyor. Enerji işbirliğini artırmak her iki ülkenin de çıkarına olacaktır. İsrail Enerji Bakanı Türkiye'nin doğalgaz ihracatı için iyi bir aday olduğunu söylemişti. Ekonomik ilişkilerin ortaya konmasının önemli olduğunu düşünüyorum.

İkili ticaretimizden bahsetmek istiyorum. Son 3 yıl içinde yıllık 5 milyar dolarlık bir rakam var. Bu siyasi durumdan bağımsız olarak gerçekleşti. Bu Mavi Marmara öncesinin iki katıydı. Uzmanlar 8 milyar dolarlık  bir ticaret hacminden bahsediyor. Bu rakamın 2-3 yıl içinde gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum. Bunun için farklı alanlar var. Önümüzdeki dönemde işbirliğinin yeniden ortaya konması gerekiyor.

2015 yılı yaz sonunda ekim ayı sonuna göre 270 bin İsrailli turistin Türkiye'ye geldiğini görüyoruz. Yüzde 170'lik bir artış var 2014'e göre. Şu anda turizmin bir krizi yaşadığı gizli bir bilgi değil. Genel durum İsrailli turistleri de etkiliyor. Normalleşme anlaşması İsrailli turistin Türkiye'ye gelmesini olumlu etkileyecektir. Dini turizmde de bir artış olduğunu düşünüyoruz.

Başbakan Netanyahu'nun geçen hafta söylediklerini ifade etmek istiyorum. Enerji işbirliğinin iki ülkenin de çıkarına olduğunu söylediğini ifade etmek istiyorum. Bizim amacımız bu çıkarları korumak. 

Doğalgaz konusunda işbirliğine ulaşmak için hükümetlerarası karşılıklı görüşmeler olması gerekiyor. Bu özel bir çerçeve sağlayacak. Enerji Bakanı 3-4 veya 5 yıl içerisinde gerçek bir projenin fizibilitesinin yapılarak gerçekleştirilmesini öngörüyoruz  demişti. Tabii ki sürece bakmamız gerekiyor. Öncelikli olarak doğalgaz sahalarının geliştirilmesi gerekiyor. Bunlar yapıldıktan sonra boru hattının inşasına başlamanız gerekiyor. 
 

Yorumlar