İslam Zirvesi kapanış oturumu yapıldı

İstanbul'da düzenlenen İslam Zirvesi'nin kapanış oturumu yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapanış oturumunu açtıktan sonra bazı açıklamalarda bulundu. 1,7 milyar Müslüman'ın temsil edildiği toplantının sonunda bildiri yayınlanması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
İslam Zirvesi kapanış oturumu yapıldı

İstanbul'da düzenlenen İslam Zirvesi'nin kapanış oturumu yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapanış oturumunu açtıktan sonra bazı açıklamalarda bulundu. 1,7 milyar Müslüman'ın temsil edildiği toplantının sonunda bildiri yayınlanması bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak biz 2 milyon dolarlık bir katkıyla İslam İşbirliği Teşkilatı'na böyle bir bağışta bulunacağız. Bunun 1,8 milyon doları Genel Sekreterliğe, 100 bin doları İnsan Hakları Komisyonuna, 100 bin doları İslami Dayanışma Fonuna olmak üzere teşkilata, toplam 2 milyon dolar gönüllü katkı taahhüdümüzü açıklıyoruz" dedi.

Erdoğan, daha sonra "Burada açıklamayı uygun gören ülke varsa işaret buyurmaları halinde kendilerinden bunu duymak isteriz" diye konuştu. 

Sırasıyla söz alan Suudi Arabistan, Endonezya ve Kuveyt Temsilcileri ikili görüşmelerde bunu açıklamak istediklerini belirtti. Bağış açıklayan başka ülke olmadı.

ERDOĞAN, AİDAT ÖDEYENLERİ AÇIKLADI

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim değerlerimizde, bizim inancımızda nafile olan ibadetler gizlidir. Ama farz olan açıktır. Ki diğerlerini de teşvik etsin. Şimdi burada atılan bir adım var. Bu adımda da bizler bu bütçeyi güçlü kılabilme noktasında atım atmalıyız. Ya bu bağış sistemi ortadan kalkabilir. Aidat sistemiyle bu iş yürütülebilir. 56 üye ülkeden ben şu anda borcu olmayan ülkeleri okumak isterim. Afganistan, Cezayir, Azerbaycan, Bahreyn, Endonezya, Irak, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Fas, Umman, Katar, Tunus, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri...Toplam 20 ülke" dedi.

Listeyi okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece 20 üye ülkenin borcu olmadığını söyledi. 

Erdoğan, "Diğer üye ülkelerin aidatları ödeme noktasında bir sıkıntı olduğu görülüyor. Genel Sekreterliğe ödenmesi gereken rakam 160 milyon dolar.
160 milyon doların olmadığı bir bütçeyi düşünün. Bu bütçeyle ne denli aktif olabilirsiniz? Ben bunu takdirlerinize sunuyorum. Görünen o ki başka açıklamak isteyen ülke yok" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları: 

 "Türkiye olarak biz 2 milyon dolarlık bir katkıyla İslam İşbirliği Teşkilatı'na böyle bir bağışta bulunacağız. Bunun 1,8 milyon doları Genel Sekreterliğe, 100 bin doları İnsan Hakları Komisyonuna, 100 bin doları İslami Dayanışma Fonuna olmak üzere teşkilata, toplam 2 milyon dolar gönüllü katkı taahhüdümüzü açıklıyoruz.

"Kabul ettiğimiz Filistin kararı, Filistinli kardeşlerimizin göstermekte olduğu onurlu direnişe İslam dünyası olarak verdiğimiz desteğin bir kez daha en üst düzeyde ispatıdır, en üst düzeyde ifadesidir. Filistinli kardeşlerimizi bugüne kadar asla yalnız bırakmadık. İnşallah hiçbir zaman da yalnız bırakmayacağız.

"Doğudan batıya, kuzeyden güneye gözlerini İstanbul'a, bizlere çeviren İslam aleminin içinde bulunduğu zor şartların aşılmasında ihtiyaç duyduğumuz en önemli şey; birlik, beraberlik ve dayanışmadır. Zirve sırasında sergilediğimiz kardeşlik tablosu ile tüm Müslümanlara ve insanlara önemi mesajlar verdiğimizi düşünüyorum. Burada aldığımız kararlar milyarlarca insana umut vermiştir. Şunu asla unutmamalıyız, yeryüzünde bir kişi bile haksız yere acı çekiyorsa, zulüm görüyorsa bu sayı çok fazladır.

 

 

Yorumlar