İran Dışişleri Bakanı Zarif Ankara'da

Darbe girişiminden sonra İran'dan Türkiye'ye ilk ziyaret gerçekleşiyor

Google Haberlere Abone ol
İran Dışişleri Bakanı Zarif Ankara'da
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, darbe girişiminden sonra geçmiş olsun ziyaretinde bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşecek olan Cevad Zarif’in gündemindeki öncelikli madde Suriye. Aynı zamanda, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için atılan adımlar da ele alınacak.

2011’den bu yana süren Suriye krizinde İran, Rusya ile birlikte Esed rejiminin en büyük destekçilerinden oldu. Türkiye ise ABD ve Avrupa ülkeleri gibi Esed rejiminin meşruiyetini kabul etmiyor ve muhaliflere destek veriyor.

Özellikle Suriye konusunda görüş ayrılığı, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin de sık sık gerilmesine yol açtı. Zarif, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümete olan desteğini de bu ziyarette dile getirecek.

ZİYARET İKİ ÖNEMLİ ZİRVE SONRASI GERÇEKLEŞİYOR

15 Temmuz sonrası Gülen’in iadesi üzerinden Türkiye’nin ABD ile ilişkilerinin gerildiği bir dönemde Erdoğan, St Petersburg’a giderek Rus Devlet Başkanı Putin ile görüşmüştü. 9 Ağustos’ta gerçekleşen tarihi zirvede, uçak vak’asının ardından bozulan ilişkiler sekiz ay aranın ardından normalleşme sürecine girdi.

Putin ile Erdoğan, bu zirvede Suriye konusunu ele aldıkları özel bir toplantı da yaptı ve konuyu iki saatten uzun süre görüştü. Ardından, asker, diplomat ve istihbarat yetkililerinden oluşan bir heyet Moskova’ya giderek Rus mevkidaşlarıyla Suriye konusu üzerine temasların başladı. Erdoğan, Petersburg dönüşü uçakta konuştuğu gazetecilere ‘heyetin Moskova görüşmelerinin ardından iki ülkenin atılacak diğer adımları görüşeceğini’ söyledi.

Putin, Erdoğan ile görüşmesinden bir gün önce Bakü’de İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşmüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in de bulunduğu üçlü görüşmede Ruhani ve Putin, Suriye krizini de ele almıştı.

Zarif’in ziyareti, bu görüşmelerin üzerinden üç gün geçtikten sonra gerçekleşiyor. Çavuşoğlu ile ikili ve heyetlerarası toplantılar yapacak olan Zarif, 15’te de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek.

Tahran’dan Ankara’ya son ziyaret Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı kapsamında, Nisan ayında Cumhurbaşkanı Ruhani tarafından gerçekleştirilmişti. Hemen öncesinde, Mart ayında da yine Zarif İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönemin Başbakanı Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmüştü.

Yorumlar