Erdoğan'dan Ruhani'ye: İslam başlığı altında buluşalım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile İran arasında bölgesel konularda bazı fikir ayrılıkları bulunduğunu ancak iki ülkenin İslam başlığı altında birleşerek beraber geleceğe yürümesi gerektiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Ruhani'ye: İslam başlığı altında buluşalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ve İran, küresel ve bölgesel düzeyde önemli ülkeler. Dolayısıyla halihazırda bölgemizi sarsan terörizm ve mezhepçilik sorunlarıyla bunlara bağlı olarak ortaya çıkan insani krizlerin üstesinden gelinmesi için birlikte çalışmamız gerekiyor. Ülkelerimizin, Suriye ve Irak başta olmak üzere, bölgemizde akan kanın ve yaşanan krizlerin durdurulması için gereken çalışmalara öncülük etmesi şart." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, baş başa görüşmeleri ve Türkiye-İran 3. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Oturumu'nun ardından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aziz kardeşim Cumhurbaşkanı Sayın Ruhani ve heyetine bir kez daha Türkiye'ye hoş geldiniz' diyorum" ifadesiyle başladığı konuşmasında, İstanbul'da 13. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde de bir araya geldiklerini anımsattı.

YDİK toplantısını da Ankara'da gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, resmi ziyaretinde Ruhani'yi Ankara'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YDİK toplantısında üçüncü kez bir araya gelindiğini anımsatarak, toplantıda iki ülke arasındaki ilişkileri dar ve geniş kapsamlı olarak ele alma imkanı bulduklarını bildirdi.

Erdoğan, "Dar kapsamda bugüne kadar ne gibi adımlar attık, nerelerde eksiklerimiz var, bundan sonra ne gibi adımlar atabiliriz, bunları değerlendirme fırsatını bulduk. Türkiye-İran ilişkilerini nasıl daha iyi bir noktaya taşıyabiliriz, bunun için özellikle gerek Sayın Vaizi ve gerekse Sayın Cevdet Yılmaz'ı bizler kendimiz için birer vekil tayin ettik ve bundan sonraki süreci de arkadaşlarımız yakın takibe almak suretiyle, Türkiye-İran ilişkilerinde gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, ticari, kültürel, turizm bütün alanlarda, ulaştırma, bunları yakın takiple sürdürecekler ve bütün attığımız adımların sonuçlarını da kendilerinden takip etmiş olacağız." diye konuştu.

YATIRIMLARDA MUTABAKAT

Türkiye-İran ilişkilerinin son yıllarda gerileme içerisinde olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 milyar dolara kadar çıkmış olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaptırımlar nedeniyle, yaklaşık 10 milyar dolara düştüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Şimdi bunu yeniden toparlayıp asıl hedefimiz olan ilk etapta biliyorsunuz 30 milyar dolardı, bu 30 milyar dolar hedefini inşallah en yakın zamanda atacağımız adımlarla gerçekleştireceğimize inanıyorum. Bugün yaptığımız görüşmelerde karşılıklı yatırımlarımızı artırma yönünde kararlılığımızı teyit ettik. Ekonomilerimizin birbirini tamamlayıcı özelliklerini göz ardı etmeden, bu özelliklerden hareketle iş dünyamızın temsilcilerini, girişimcilerimizi teşvik etmek suretiyle gerek İran'da yatırımlar, gerekse İranlı girişimcilerin Türkiye'deki yatırımları, hatta bir araya gelmek suretiyle üçüncü ülkelerde bazı yatırımlar yapmalarını teşvik etmemizin önemi üzerinde durduk."

Türk-İran ilişkilerinde iş adamlarının ticarette, taşımacılıkta, gümrükte ve diğer alanlarda engellerle karşılaşma dönemini sona erdirme konusunda iş birliği halinde bulunduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İş adamlarımızla birlikte her kesimden insanlarımızın karşılıklı ilişkilerini, dostluk ve dayanışma temelinde güçlendirmek için ne gerekiyorsa yapma hususunda mutabık kaldık. Atacağımız adımlarla Türk-İran ilişkilerinin özünün herhangi bir komşuluk ilişkisinin çok ötesinde olduğu yönündeki kanaatini somut çıktılara dönüştürmekte kararlıyız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ve İran küresel ve bölgesel düzeyde önemli ülkeler. Dolayısıyla hali hazırda bölgemizi sarsan terörizm ve mezhepçilik sorunlarıyla bunlara bağlı olarak ortaya çıkan insani krizlerin üstesinden gelinmesi için birlikte çalışmamız gerekiyor. Ülkelerimizin Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgemizde akan kanın ve yaşanan krizlerin durdurulması için gereken çalışmalara öncülük etmesi şart. Cumhurbaşkanı Sayın Ruhani'yle bu çerçevede görüş ve değerlendirmelerimizi baş başa paylaşma fırsatı bulduk." diye konuştu.

İSLAM BAŞLIĞI ALTINDA BULUŞMAK

Türkiye ile İran arasında bölgesel konularda bazı görüş ayrılıklarının bulunduğuna işaret eden Erdoğan, "Bununla birlikte bölgede akan kanın durdurulması gerektiği konusunda hem fikir olduğumuzu memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Bölgemizdeki gelişmelere mezhepsel temelde yaklaşılmasının hiçbir fayda sağlamayacağı, bilakis yıkıcı etkileri olacağı hususlarında yakın görüşlere sahibiz. Bizim için belirleyici olanın İslam başlığında beraber olmamız, o noktada bir ve dayanışma içerisinde geleceğe yürümemizdir." ifadesini kullandı.

Terörle mücadelede özellikle uluslararası iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu çerçevede teröre karşı sıfır tolerans uygulanarak, iyi terörist, kötü terörist ayırımı yapılamayacağı anlayışını paylaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, Suriye ve Irak'ın toprak bütünlükleri ve siyasi birliklerinin mutlaka korunması gerektiği konusunda da Ruhani ile görüş birliği içinde bulunduklarını memnuniyetle gördüklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki siyasi diyaloğu güçlendirmek suretiyle görüş ayrılıklarını asgariye indirmeyi, müşterekleri azami çıkarmayı sağlamalarının her şeyden önce iki ülkenin de lehine olduğunu bildirdi.

Erdoğan, şunları söyledi:"Bu şekilde davrandığımızda bölgemizdeki sorunlara dışarıdan değil, yine bu bölge içinden çözümler geliştirilmesini özellikle sağlamamız halinde biran önce netice alacağımıza inanıyorum. Bölgenin iki önemli ülkesi olarak bu konuda bizlere önemli bir sorumluluk düştüğünün farkındayız. Çalışmalarımızı inşallah bu bilinçle sürdüreceğiz."

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin ziyaretinin hayırlara vesile olması temennilerini ifade eden Erdoğan, sözlerini "Sayın Ruhani aracılığıyla kardeş İran halkına selamlarımı iletiyorum." diye tamamladı.

Yorumlar