Erdoğan'dan İslam dünyasına çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen İslam Zirvesi'nin kapanış konuşmasında, Müslüman ülkelerin sorunlarının başka ülkelere havale edilmemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, Müslümanların, İslam ülkelerindeki sorunlu bölgeler konusunda daha duyarlı olmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan İslam dünyasına çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen İslam Zirvesi'nin kapanış konuşmasını yapıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıdan çıkan sonuçları kısaca değerlendirdiği toplantısında başlıca şunları söyledi: 

"İstanbul Zirvesi'ni, adalet ve barış için birlik ve dayanışma temasıyla düzenledik. Birlik ve dayanışma olmadan adalet ve barış inşa edilemez. Birlik anlayışımızı, altını çizerek ifade ediyorum, kesrette vahdet ilkesi üzerine kurmamız gerekiyor. Farklılıklarımızla beraber birlik olmayı başaramadan Müslümanlar olarak yaşadığımız sıkıntıları aşamayız."

"Barış ve adalet sütunları üzerine yükselen bir medeniyetin mirasçılarının bugün daha çok iç savaşlar, silahlı çatışmalar, mezhep taassubu ve terörle anılıyor olması gerçekten üzüntü vericidir. Dikkat edersek, şu anda, en büyük çektiğimiz sıkıntı nedir? Burada 3 ana başlık görüyoruz. Bunlardan bir tanesi, mezhepçiliktir. Bir diğeri ırkçılıktır, bir diğeri de terördür. İslam dünyasının içinde olduğu bu mezhepçilik tahribatını ki bu bir fitnedir de aynı zamanda, ırkçılık tahribatını bu da bir başka fitnedir, bir diğer tarafta da terör olayı, bunlar bizi ciddi manada zayıflatmakta ve kan kaybına neden olmaktadır."

"Şu anda terör belasının insanlık bedelini ödüyor. İşte kendi ülkemizde yaklaşık 35 yıldır biz terörle mücadele ediyoruz. Ve kaybettiğimiz insan sayısı ortada, maddi bedel ortada ama bu ne yaptı? Kendi içinden yeni terör örgütleri doğurdu. PKK'nın içinden doğan terör örgütlerinden bir tanesi PYD'dir, bir diğeri YPG'dir. Bakın şimdi Rusya açıklama yapıyor, 'Evet biz PYD'yi silahlandırıyoruz' diyor. Bu gerçekler ortada ve Moskova'da kendilerine ofis açtırıyor. Kimlerin terör örgütlerinin yanında yer aldığı artık gizlenmiyor, açık net ortada"

"İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler olarak, ayrım yapmadan tüm terör örgütleriyle, dinimizi istismar eden tüm cinayet şebekeleriyle mücadele etme konusunda mutabık kaldık. Türkiye olarak gündeme getirdiğimiz İstanbul'da, İslam İşbirliği Teşkilatı Polis İşbirliği ve Koordinasyon Merkezinin kurulması önerimizin kabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz, hayırlı olsun diyorum."

KARABAĞ VE KOSOVA ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'ın Karabağ sorununda Minsk grubuna çağrıda bulunarak, kararların uygulanması çağrısında bulundu. 

Kosova'yı hala tanımayan İİT üyelerinin bulunduğunu belirten Erdoğan, sığınılan bahalerin bir an önce aşılmasını istedi. 

Keşmir konusuna da değinen Erdoğan, buradaki sorunlar konusunda da İslam dünyasının duyarlı olması gerektiğini ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müslüman ülkelerin sorunlarının neden Müslüman olmayanlara havale edildiğini anlayamadığını söyledi. Müslümanların kendi sorunlarını kendilerinin çözmesini, İİT'in çözmesi gerektiğini savundu. 

Irak ve Libya petrollerinin tamamına yakınının sömürüldüğünü belirten Erdoğan, dışarıdan yapılan müdahalelere bu iki ülkeyi örnek gösterdi. 

Erdoğan, Afrika ülkelerindeki değerli madenlerin de başkaları tarafından sömürüldüğünü söyledi. 

  

Yorumlar