Erdoğan ve Putin'den ortak açıklama

Erdoğan ile Putin arasında varılan mutabakatla, eski günlere dönme kararı alındı. İki lider ortak basın toplantısında konuştu

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan ve Putin'den ortak açıklama
Rusya'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin yaptıkları görüşmelerden sonra basının karşısına geçerek açıklamalarda bulundular. İki lider konuşmalardan sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. 

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine ilişkin "Somut ve yapıcı bir görüşme yaptık. İkili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası konuları ele aldık" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Bu görüşme iki ülke ilişkilerinin geleceği açısından önem taşıyor. Türk-Rus ilişkilerinin tamamına yönelik yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Önceliğimiz krizden önceki döneme dönmektir. Bu çok önemli bir hedeftir" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Üst düzey işbirliği konseyinin yeniden canlandırılması, charter uçuşların tekrar hayata geçirilmesi, tarım ürünleri dahil ikili ticaretleri kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılması, Türk müteşebbislerinin Rusya'daki faaliyetlerinin önünün açılması, vizesiz rejimin tam teşekkülü şekilde tekrar yürürlüğe konması gibi başlıklarda gerekli adımları inşallah peyderpey ve müştereken atacağız." şeklinde konuştu. 

Erdoğan, "Özellikle Akkuyu Nükleer Santrali'ne stratejik yatırım statüsü vereceğiz, bu noktada adımı atıyoruz. Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu kurulması konusunda mutabık kaldık. Savunma sanayi alanında işbirliğimizi artıracağız. Bölgesel konuların ele alınması noktasında Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü zirvesi mekanizması kurulmasına da olumlu bakıyoruz. Bunun yanında Akkuyu Santrali gibi dev işbirliği projelerimizi süratlendirmek suretiyle burada alacağımız mesafe önem ihdas ediyor. İnşallah bu adımlar sayesinde Ankara-Moskova hattını yeniden bir güven ve dostluk hattı haline getireceğiz." ifadelerini kullandı.

ESKİ GÜNLERE DÖNME KARARI

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin Kasım 2015 öncesi seviyesine döndürülmesi ve daha ileri götürülmesi için mutabakat ve kararlılık bulunduğu bildirildi.

Anadolu Ajansı'na konuşan Türk yetkili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya ziyaretindeki görüşmelerin "çok olumlu" seyrettiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinde, Türkiye ile Rusya ilişkilerinin uçak krizinin yaşandığı Kasım 2015 öncesine döndürülmesi ve daha ileriye götürülmesi konusunda mutabakat ve kararlılığın bulunduğu belirtildi.

GÖRÜŞME 1 SAAT 45 DAKİKA SÜRDÜ

Konstantinovski Sarayı'nda, basına kapalı gerçekleşen görüşme, 1 saat 45 dakika sürdü.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov da hazır bulundu.
Erdoğan ve Putin daha sonra heyetler arası çalışma yemeğine geçti.

Yorumlar