Erdoğan'ın İran ziyaretinin gündeminde neler var?

Orgeneral Akar'dan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan da İran'a ziyarette bulunacak. Erdoğan'ın ziyaretinde IKBY'de 25 Eylül'de yapılan referandum ile Suriye meselesinin gündeme gelmesi bekleniyor

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'ın İran ziyaretinin gündeminde neler var?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani’nin daveti üzerine yarın bu ülkeye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tahran ziyareti öncesi bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’da Ruhani’nin yanısıra ülkenin dini lideri Ayetullah Hamaney ile de görüşmesi bekleniyor. Görüşmelerin gündeminde ise ağırlıklı olarak bölgesel konular yer alacak.

Görüşmelerde ilk gündem maddesinin Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY)’nde 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunun olması bekleniyor. IKBY, İsrail dışındaki tüm bölge ülkelerinin karşı çıkmasına rağmen referandumu gerçekleştirmişti. Referandum sonrası bölge ülkelerinin yaptırımları gündeme gelmişti. Türkiye ve İran referandumun sonuçlarını tanımayacaklarını açıklamıştı.

Görüşmelerde ayrıca Suriye’deki iç savaş da gündeme gelecek. Astana’da varılan ateşkesin hala yürürlüğe girmemiş olması sebebiyle her gün çok sayıda saldırı gerçekleşiyor ve siviller ölüyor.

Öte yandan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tahran ziyareti öncesi bir ziyaret gerçekleştirmişti. Akar Ruhani tarafından da kabul edilmiş ve iki ülke arasında savunma işbirliğinin arttırılması konusunda mutabık kalınmıştı.

Akar’ın İran ziyareti öncesi ise İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri Türkiye’ye gelmişti. Bakıri, üç günlük ziyaretinde çok sayıda üst düzey görüşmelerde bulunmuştu. Böylece 38 yıl aradan sonra bir İran Genelkurmay Başkanı Türkiye’ye resmi ziyarette bulunmuştu.

Yorumlar