Erdoğan'dan Pakistan'a 15 Temmuz teşekkürü

Pakistan'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz'dan sonra gösterilen kara gün dostluğuna teşekkür etti

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Pakistan'a 15 Temmuz teşekkürü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Keşmirli kardeşlerimizin yaşadıkları sıkıntılar ve kontrol hattında artan gerilim göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Kontrol hattındaki gerilimi ve can kayıplarını endişeyle izliyoruz. Keşmir sorununun Pakistan ve Hindistan arasında diyalog yoluyla ilgili Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde, Keşmir halkının talepleri dikkate alınarak bir çözüme kavuşturulması gerekiyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Pakistan'daki temasları kapsamında, dün Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin'in ev sahipliğinde gerçekleşen yemeğin ardından ikili görüşmelerin yapıldığını anımsatan Erdoğan, bugün de Pakistan Başbakanı Şerif'le hem ikili hem de heyetler arası görüşmelerin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Pakistan halkına Türk milleti adına en kalbi selam ve sevgilerini iletmek istediğini dile getiren Erdoğan, Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkilerin, başbakanlığı döneminden bu yana yaklaşık 14 yıldır artarak devam eden bir dayanışma içerisinde geliştiğine işaret etti.

Erdoğan, "Başbakanlığım döneminde tesis ettiğimiz Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey çalışmalarıyla 5 yıllık süre içerisinde yaklaşık 50 bin anlaşma ve belge akdettik. İnşallah Konseyin 5. toplantısına kısa bir zaman içerisinde Türkiye'de ev sahipliği yapacağız." dedi.

KEŞMİR SORUNU

Pakistan ile siyasi, askeri, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda birçok ortak çalışmanın devam ettiğine değinen Erdoğan, bu çalışmaların yanı sıra savunma, sağlık, enerji alanında da kaydedilen birçok gelişme olduğunu aktardı.

"2017 yılına girmeden Serbest Ticaret Anlaşması'nı tamamlamayı hedefliyoruz." diyen Erdoğan, görüşmelerde bölgesel ve uluslararası gelişmeleri değerlendirme fırsatını bulduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde özellikle Keşmir konusundaki gelişmelerin ele alındığını belirterek, şunları kaydetti:

"Keşmirli kardeşlerimizin yaşadıkları sıkıntılar ve kontrol hattında artan gerilim göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Kontrol hattındaki gerilimi ve can kayıplarını endişeyle izliyoruz. Keşmir sorununun Pakistan ve Hindistan arasında diyalog yoluyla ilgili Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde, Keşmir halkının talepleri dikkate alınarak bir çözüme kavuşturulması gerekiyor. Biz de ülke olarak, aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz."

Pakistan ve Afganistan arasındaki iş birliğinin de gelişmesini arzu ettiklerini vurgulayan Erdoğan, "2007 yılında başbakanlığım döneminde başlattığımız Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü zirve süreci bu noktada çok önemlidir. Zirvenin meyvelerini verdiğini ve iki ülke arasında diyalog mekanizmalarının kurulduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum. Pakistan ve Afganistan'ın iş birliği, her iki ülkeyi de etkileyen terör belasının çözümü konusunda olmazsa olmazdır." değerlendirmesinde bulundu.

"BU DURUŞU VE SAMİMİYETİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Pakistan'ın en zor zamanlarda birbirlerinin yanında olduğuna dikkati çekerek, "Tıpkı İstiklal Harbimizde olduğu gibi 15 Temmuz darbe girişimi akabinde de milletimizin kara gün dostu olduğunu Pakistan çok açık ve net göstermiştir." dedi.

Darbe teşebbüsünün hemen ardından Pakistan Cumhurbaşkanı Hüseyin ve Pakistan Başbakanı Şerif'in kendilerini arayarak üzüntülerini paylaştığını aktaran Erdoğan, "Parlamentonun her iki kanadının da gerek ayrı gerekse oy birliğiyle aldıkları destek kararları, ülkemize gerçekleştirilen destek ziyaretleri bize güç vermiştir. Pakistan'ın bu duruşunu ve samimiyetini asla unutmayacağız." ifadelerini kullandı.

DARBE GİRİŞİMİ

Darbe girişiminin arkasında Fettullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve onun Pensilvanya'daki başının bulunduğunun artık kesinlik kazandığını vurgulayan Erdoğan, "Yıllardır hizmet, eğitim, diyalog gibi en masum kavramları kullanan bu yapının hedeflerine ulaşmak için kan dökmek dahil her türlü yola başvurabileceğini 15 Temmuz'da maalesef acı bir şekilde gördük." şeklinde konuştu. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Geçmişte 40 yıla dayalı bir çalışmayla Türk Silahlı Kuvvetlerimiz başta olmak üzere polis teşkilatımıza, yargı teşkilatımıza, devletin tüm bakanlıklarına, gayet sakin, bu masum kavramlar bahane edilerek sızma hareketini gerçekleştirmişlerdir.

Bunun neticesinde de o gece, milletimizin vergileriyle almış olduğu F-16 uçakları başta olmak üzere helikopterlerle kendi sivil halkına bomba yağdırmış, parlamentomuzu, Cumhurbaşkanlığı Külliyemizi, Özel Kuvvetler ve İstanbul'umuzun nadide birinci boğaz köprüsünü bombalamak suretiyle her türlü ihaneti, alçaklığı yapmışlardır."

Yorumlar