Erdoğan, belge isteyen Obama'ya: Biz sizden belge istememiştik

Erdoğan, Obama'dan Gülen'i istediğinde belge talep edildiğini, ancak Türkiye'nin ABD'den hiçbir zaman belge istemediğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan, belge isteyen Obama'ya: Biz sizden belge istememiştik
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fethullah Gülen'in ABD'den iadesine ilişkin, "ABD'ye 85 kutu doküman gönderdik. Artık Gülen'in Türkiye'ye en kısa zamanda iade edileceğini ve Türkiye'deki Amerikan karşıtlığının sona ereceğini umuyorum." dedi.

Le Monde gazetesine konuşan Erdoğan, Türkiye ile ABD ilişkileri ile ilgili bir soruyu, "Terör örgütünün lideri 1999'dan bu yana ABD'de oturuyor. Obama'dan Gülen'in iadesini talep ettim. Benden belge ve kanıtlar istedi. Ona ABD'nin teröristlerin iadesi yönündeki talepleri karşısında hiçbir şey talep etmeden onları iade ettiğimizi hatırlattım. Stratejik işbirliğimiz gereğince, ABD bu kişiyi iade etmelidir çünkü Türkiye onlarca teröristi ABD'ye iade etmiştir. ABD'ye 85 kutu doküman gönderdik. Artık Gülen'in Türkiye'ye en kısa zamanda iade edileceğini ve Türkiye'deki Amerikan karşıtlığının sona ereceğini umuyorum." şeklinde cevapladı.

Erdoğan, 24 Ağustos'ta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Türkiye'ye yapacağı ziyaretin zamanında gerçekleşmediğini belirterek, "Geç, çok geç. Bu bizi üzüyor. Stratejik müttefikleri bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalıyor ve ziyaret etmek için 45 gün bekliyorlar. Bu bizi incitti. Dünya Ticaret Merkezi vurulduğunda hemen tepki göstererek bu saldırıları kınamış ve terörist bir saldırı olarak nitelendirmiştim. Amerikalı yetkililerin daha sert ifadelerle tepki göstermesini beklerdim. Ne yazık ki öyle olmadı." diye konuştu.

Erdoğan, "Türkiye modern dünyanın bir parçasıdır ve Türk medeniyeti tüm dünyaya hitap eder. BM bünyesinde 146 üyeden oluşan medeniyetler ittifakını oluşturduk. Çünkü biz Samuel Huntington'ın medeniyetler çatışması tezini reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar