Davutoğlu'dan önemli açıklamalar

Başbakan Davutoğlu, Fransa'ya hareketinden önce havalimanında yaptığı konuşmada, Obama ile Putin'in Türkiye sınırının kapatılmasını görüştükleri yönündeki iddialar için, "O kararı sadece Türkiye verir" dedi. Davutoğlu, vize serbestisiyle ilgili yeni şartlar koştuğu ileri sürülen AB'ye de rest çekti

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu'dan önemli açıklamalar

Başbakan Davutoğlu, Strasbourg'a hareketi öncesinde havalimanında basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama yaptıkları telefon görüşmesinde Suriye'de ateşkesin korunabilmesi için "Türkiye ile sınırın kapatılması" konusunu konuşmalarıyla ilgili "Türkiye sınırlarıyla ilgili nihai kararı sadece Türkiye Cumhuriyeti verir." dedi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşmasından satır başları şöyle: “Türkiye’nin gıyabında herhangi bir iki ülkenin yaptığı görüşmenin bizim için bir kıymeti harbiyesi bu anlamda yoktur. Kendi aralarında her türlü konuyu görüşebilirler ama Türkiye sınırlarıyla ilgili nihai sözü sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti söyler. Hiçbir başka ülkenin bu konuda, hele hele kapalı kapılar arkasında görüşme yapmasının bir anlamı da yoktur, kıymeti de yoktur. Bu zaten basına intikal eden bir bilgi ama arka planda ne vardır, ne için böyle bir spekülatif haber yayınlanmıştır, bunlar değerlendirmeye ihtiyaç hissedilen hususlardır. Türkiye sınırları, 5 yıldır süren bir iç savaşın tam bir yıkım gerçekleştirdiği Suriye’de sadece mültecilere insani bakımdan açık olmuştur. Şuanda Türkiye’nin misafir etmekte olduğu mülteciler göz önüne alındığında, dünyanın Türkiye’ye sadece teşekkür borcu vardır, hesap sorma hakkı ve haddi kimsenin olamaz.”

VİZE KONUSU

Türkiye, AB konusunda üzerine düşeni yapıyor. AB normlarından biri ahde vefadır. Vize muafiyeti konusunda bize resmi olarak iletilmiş bir açıklama yok. Böyle bir gelişmeye ihtimal vermiyorum. Haziran ayında vize muafiyetinin olmaması durumunda Türkiye de yapması gerekeni yapmayacaktır. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, öze uçak "TUR" ile saat 23.20'de Fransa'ya gitti. Davutoğlu'nu, Esenboğa Havalimanı'ndan Başbakan yardımcıları Tuğrul Türkeş ve Lütfi Elvan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ve öteki ilgililer uğurladı.

Başbakan Davutoğlu ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Fransa'ya gitti.

 

Yorumlar