Çavuşoğlu: ABD YGP için garanti verdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin YPG konusunda Türkiye'ye garanti verdiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu: ABD YGP için garanti verdi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin daha önce kırmızı çizgi olarak belirlediği Fırat'ın batısına geçen YPG ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, "Fırat’ın doğusunda YPG’liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi." dedi. 

Çavuşoğlu, TRT Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriye'deki gelişmeler ve buna bağlı olarak ABD ve Türkiye’nin PYD’ye yönelik bakış açısındaki farklılıkların hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, hem bu ülke hem de Irak'ta büyük çabalara rağmen DAEŞ mevcudiyetinin devam ettiğini vurguladı. Karadan bazı kazanımlar olsa da bunun yeterli olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, DAEŞ ile mücadele için ortak ve güçlü bir stratejinin olması gerektiğini ifade etti. 

Arazide güç ve ittifak arayışı içinde olan ABD'nin PYD ve YPG'yi yanaştığını söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Müttefiği olan Türkiye'ye sürekli saldırıda bulunan terörist gönderen, Ankara'daki saldırıların faili olan ve kamplarında terörist eğiten bir YPG/PYD ile terörle mücadele etme konusunda her zaman en önde olduğunu söyleyen bir ülkenin işbirliği yapması kabul edilemez. Biz başından beri bu konuda farklı düşünüyorduk ve başta Obama olmak üzere düşüncelerimizi tüm muhataplarımıza çok net bir şekilde söyledik. Ama arazide bu işbirliğinin belli bir çerçevede halen devam ettiğini maalesef görüyoruz. 

Münbiç bölgesinin temizlenmesini ve bu bölgenin kapatılmasını en çok biz isteriz. Çünkü bu bölgeden en çok saldırı bize geliyor. Dolayısıyla sınırımızda bir terör örgütünün olmasını istemeyiz ama başka bir terör örgütünün de olmasını istemeyiz. O nedenle kuzeyden iki taraftan gidip temizleyerek Rakka’ya kadar gidilmesini istemiştik. Münbiç’e yönelik Suriye Demokratik Koalisyonu vardı. Onlar da olabilir dedik fakat içlerinde PYD’li varsa bunların da operasyon bittikten hemen ayrılması lazım dedik. Fırat’ın doğusunda YPG’liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Eğer sözünde durursa garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor."

PYD MÜNBİÇ'İ ÜÇ KOLDAN KUŞATTI

Öte yandan, PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin başını çektiği güçler, Halep'in kuzeydoğusundaki Münbiç ilçe merkezine 5 kilometre kadar yaklaştı. PYD güçleri, terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Münbiç ile Türkiye sınırındaki Cerabus ilçeleri arasındaki ikmal hattını da kesti.

Ekim 2015'te ABD'nin teşvikiyle kendisine yakın Kürt ve Arap grupları SDG çatısı altında toplayan PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde Fırat nehri çevresindeki hareketliliği sürüyor. PYD bölgedeki operasyonları "SDG" adı altında yürütüyor.

PYD güçleri, Fırat nehrinin batısında DAEŞ kontrolündeki Münbiç'in merkezine ulaşmasına kuzeydoğuda 7, güneyde ise 5 kilometre kaldı.

PYD, son olarak ilçenin kuzeydoğusundaki Kirsan, Tahtaniye, Rafia, Umm İzam köylerini ve Nekhar mezrasını DAEŞ'ten alarak kuzeydoğusundaki Kırk Magar köyüne ulaştı. Münbiç'in güneyinde de Kabirce, Tavacra, Aluş ve Karaa köyleri PYD'nin kontrolüne geçti.

Fırat nehrinin batısına ilk olarak yıl başında, Tişrin Barajı üzerinden geçmeye başlayan PYD güçleri, geçen haftadan itibaren buranın kuzeyindeki Karakozak köyünden de batıya geçmeye başladı.

PYD güçleri, ABD'nin hava desteğiyle Ocak 2015'te Türkiye sınırı boyunca Ayn el-Arab'ı (Kobani) ele geçirmiş, mayısta da Tel Abyad'ı DAEŞ'ten almıştı. Hedefine erişebilmesi halinde örgütün hakimiyet kuşağı, Suriye'nin kuzeydoğu sınırından başlayarak Türkiye sınırı boyunca, Halep-Türkiye bağlantısını da keserek, Reyhanlı ilçesinin karşısına ulaşacak.
 

Yorumlar