Bakan Çavuşoğlu Hindistan Haber Ajansına konuştu

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj'ın seçilmiş hükümetimize vakit geçirmeksizin verdiği desteği şükranla karşıladık" - "Maalesef FETÖ çeşitli dernek ve okullar aracılığıyla Hindistan'a da sızdı. Terörizmin tüm türleri demokrasilerimiz için bir tehdittir. Bu nedenle bu tehditlere karşı bilgi paylaşımı ile terörizme karşı ikili ve çok taraflı iş birliği ve dayanışma çok önemli. Türkiye ve Hindistan da buna odaklanıyor" - "Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nın imzalanması halinde ikili ekonomik ve ticari ilişkiler pekiştirilecektir"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu Hindistan Haber Ajansına konuştu
ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj’ın seçilmiş hükümetimize vakit geçirmeksizin verdiği desteği şükranla karşıladık." dedi.
Çavuşoğlu, Hindistan'daki ziyareti sırasında Hindistan PTI Haber Ajansına mülakat verdi.
FETÖ'nün 15 Temmuz'da seçilmiş cumhurbaşkanı ve hükümeti devirmeye çalıştığını, Türk halkının teşebbüsü başarısızlığa uğrattığını, darbe teşebbüsü nedeniyle 240’tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini, bin 500'den fazla vatandaşın yaralandığını anlatan Çavuşoğlu, "Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj’ın seçilmiş hükümetimize vakit geçirmeksizin verdiği desteği şükranla karşıladık." ifadesini kullandı.
Çavuşoğlu, "Maalesef FETÖ çeşitli dernek ve okullar aracılığıyla Hindistan'a da sızdı." diyerek, FETÖ’nün dünya çapında faaliyet gösteren gizli bir suç ağı olduğunu, örgütün faaliyet gösterdiği ülkelerdeki varlığına son verilmesi için girişimlerde bulunulduğunu, bu konuyu Hindistan’daki temaslarında da gündeme getirdiklerini ifade etti.
Türkiye ve Hindistan’ın terörle mücadelede konusundaki iş birliğine ilişkin soruya Çavuşoğlu, "Terörizmin tüm türleri demokrasilerimiz için bir tehdittir. Bu nedenle bu tehditlere karşı bilgi paylaşımı ile terörizme karşı ikili ve çok taraflı iş birliği ve dayanışma çok önemli. Türkiye ve Hindistan da buna odaklanıyor." yanıtını verdi.
- Suriye'deki kriz
Suriye’deki durumdan endişe duyduğunu, Türkiye’nin Suriye'deki ihtilafın tüm dinamiklerinden doğrudan etkilendiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Uluslararası toplumun Suriye’de ihtiyaç duyulan siyasi değişimi sağlamak için birlikte çalışması gerek. Bu, sadece ülkedeki ihtilafı bitirmek için bir ön şart değil, terörizmle etkin mücadele için de zorunluluk.” dedi.
Türkiye ve Hindistan arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Çavuşoğlu, ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nın imzalanması imkanını araştırmak üzere 2010 yılında ortak çalışma grubu oluşturulduğunu ve bu grubun anlaşmanın imzalanması yönünde rapor hazırladığını hatırlattı.
Çavuşoğlu, raporun 2011 yılının şubat ayından bu yana ilgili Hindistan makamlarının onayını beklediğine dikkati çekerek, "Türkiye, müzakerelere başlamaya hazır olduğunu yineledi. Hindistan makamlarından olumlu yanıt bekliyoruz. Bu anlaşmanın (Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması) imzalanması halinde ikili ekonomik ve ticari ilişkiler pekiştirilecektir." değerlendirmesinde bulundu.
İkili ticaret hacminin 2003-2014 yıllarında 1,2 milyar dolardan 7 milyar dolara yükseldiğini ve geçen yıl ticaret hacminde küçük bir düşüş yaşanmasına rağmen Hindistan’ın Asya-Pasifik Bölgesi'nde Türkiye’nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğunu belirten Çavuşoğlu, "2015 yılında Türk şirketlerinin Hindistan'daki yatırımları 212 milyon dolara yükseldi. Hindistan şirketlerinin ise ülkemizdeki doğrudan yatırımları 110 milyon dolar. Hindistan firmalarını Türkiye’de daha çok yatırım yapmaya ve Türkiye’deki yatırımı teşvik sisteminden faydalanmaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin ekonomik ilişkilerini, yatırımcı güvenini ve ekonomik büyümeyi geliştirmeye yönelik gayretlerini sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar