Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Almanlara izin verilmedi

Türkiye'nin Almanya'ya İncirlik için izin vermediği iddialar Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından onaylandı

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Almanlara izin verilmedi
Türkiye'nin, gelecek ay İncirlik’teki NATO üssüne resmi ziyaret planlayan Almanya Federal Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ve bir grup Alman milletvekiline izin vermemesinin yankıları sürüyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Dışişleri BakanıMevlüt Çavuşoğlu, "Siyasetçilerin İncirlik'e ziyaretini uygun görmüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, Ankara'da Malta Dışişleri Bakanı George Vella ile düzenlediği ortak basın toplantısında şunları söyledi:

- İncirlik üssüne gelmek isteyen askeri ve teknik heyetler gelebiliyor, askeri olmayanların özellikle siyasetçilerin İncirlik'e ziyaretini uygun görmüyoruz.
- AB'den beklentimiz bundan sonra atılacak adımları konuşmak; bugünün şartlarında terörle ilgili kanunlarda herhangi bir değişiklik yapamayız… Diğer konularda adım atarız.
- Biz de AB'nin çifte standardı ve Türkiye karşıtlığı nedeniyle baskı altındayız; halkdurumu gözden geçirmemizi istiyor.
- Türkiye, (AB ile) müzakereler tamamladıktan sonra tabii ki halka soracak, halkımıza soracağız. Biz gücümüzü milletimizden, halkımızdan alıyoruz. Bu tıkanma olduğu zamanlar için de geçerli. Şu anda müzakere süreci eğer tıkanırsa, Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği, bundan sonra nasıl devam edeceğimizi de halkımıza gayet sorabiliriz.
- Suriye rejimi ile işbirliği yapmamız mümkün değil, bu yöndeki iddialar doğru değil.

HEYET KRİZİ

Alman Federal Meclisi’nin 2 Haziran'da, 1915 Olayları'nı ‘Ermeni Soykırımı’ olarak kabul etmesinin ardından gerilen Türkiye ile Almanya ilişkilerinde son olarak damilletvekili krizi çıkmıştı.
Türkiye, gelecek ay İncirlik’teki NATO üssüne resmi ziyaret planlayan Federal Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ve bir grup Alman milletvekiline izin vermemişti.
Dün konuyla ilgili Federal Meclis Savunma Komisyonu üyelerine bilgi veren Korgenaral Dieter Warnecke, Türkiye’nin tutumunun Federal Meclis’in aldığı soykırım kararıyla ilgili olduğunu söyledi. Türkiye’nin ziyaret yasağı milletvekilleriyle birlikte Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’e vekaleten İncirlik Üssünü ziyaret edecek Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe’ni de kapsıyor.

Yorumlar