Avrupa'daki PKK'lıların iadesi için emsal karar

Avrupa'daki PKK yöneticilerinin Türkiye iade edilmesi için İsviçre'de verilen bir mahkeme kararı emsal oldu. Türkiye bu emsal kararı delil göstererek örgütün Avrupa'daki yöneticilerinin tamamını istiyor

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'daki PKK'lıların iadesi için emsal karar

PKK'nın Avrupa'daki yapılanmasıyla ilgili Türkiye harekete geçti. Türkiye yıllardır PKK'lı teröristleri iade etmeyen Avrup Birliği (AB) ülkelerine yeni bir emsal kararla gidiyor. İsviçre Fedral Mahkemesi'nin Almanya Polis Teşkilatı'nın iadesini talep ettiği Türkiye Kominist Partisi Marksist Leninist (TKP/ML) merkez komite üyelerinden Mehmet Yeşilçalı'nın iadesinde 8 Mart'ta emsal bir karar verdi.

Mahkeme iade kararında şu gerekçeleri sundu: “Bir insanın özgürlük savaşçısı olması ile terörist olması arasındaki ince farkın özgürlük savaşında kullandığı yöntemlere bağlıdır. TİKKO'ya isnat edilen suçların ağırlığının devlet baskısına karşı meşru direniş sınırlarını fazlasıyla aştığı kanaatine varılmıştır. TİKKO'nun suç örgütü olarak görülmesi gerektiğine kanaat getirilmiştir. Yeşilçalı'nın mensubu olduğu örgütün IŞİD'in aksine ne İsviçre'de ne de başka bir ülkede terör örgütü olarak kabul edilmemiş olması bu durumu değiştiremez. Bu yüzden topraklarında suç işlediği ülkelere iade edilebilir.”

KARAR ÖRNEK OLACAK

İsviçre Federal Mahkemesi'nin bu kararı AB'de terör listelerine girmeyen ancak Türkiye tarafından iadeleri istenen başta PKK ve DHKP-C olmak üzere terör örgütü üyelerinin iadelerinde emsal olabilecek nitelikte.

Yeni Şafak'ın haberine göre Türkiye, Avrupa ülkelerinin uzun zamandır iadelerine yanaşmadığı 350 PKK'lı üst düzey yöneticisini bu kararı emsal göstererek tekrar isteyecek. Türkiye'nin iadesini isteyeceği PKK'lı yöneticilerin arasında Sabri Ok, Remzi Kartal, Zübeyir Aydar, Nedim Seven, Rıza Altun, Ali Haydar Kaytan, Nuriye Kesbir, Abdurrahman Çadırcı, Muzaffer Ayata ve Nizamettin Toğuç gibi isimler de var.

Yorumlar