Torbalı’da kansere duyarlılık zirvesi

İzmir’in Torbalı ilçesinde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’e ait mobil kanser tarama TIR’ının kentte olması nedeniyle geniş kapsamlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, kanserde erken teşhise dikkat çekildi.Kanserle...

Google Haberlere Abone ol
Torbalı’da kansere duyarlılık zirvesi

İzmir’in Torbalı ilçesinde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’e ait mobil kanser tarama TIR’ının kentte olması nedeniyle geniş kapsamlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, kanserde erken teşhise dikkat çekildi.

Kanserle mücadelede erken teşhisi sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığınca Torbalı’ya gönderilen mobil kanser tarama TIR’ıyla ilgili olarak ilçede kansere duyarlılık zirvesi düzenlendi. Torbalı Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen toplantı yoğun ilgi gördü. Burada bir konuşma yapan İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın eşi Uz. Dr. Dilek Didem Ayyıldız, çok önemli bir fırsatın vatandaşların ayağına kadar geldiğini belirterek, "Kanser, tüm dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Sigara başta olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı olarak sıklığının her geçen gün artması hasta ve hasta yakınlarında yol açtığı psikososyal travma, kanserin korkulan bir hastalık olarak algılanmasına neden olmaktadır. Ancak kanser, erken tanı ile önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tarama sonuçları kanser açısından riskli gelen vatandaşlarımıza, sonrasındaki tanı ve tedavi süresince gerekli olabilecek her türlü maddi ve manevi destek sağlanmaya çalışılacak ve zorlu olabilecek bu sürecin onlar için daha kolay geçmesine gayret gösterilecektir. Meme kanseri en öldürücü, en sık görülen kanserlerin başında gelmektedir. Her sekiz dakika bir kadın ’Sen meme kanserisin’ sözü ile karşılaşıyor. Her üç dakikada bir kadın da meme kanserinden ölüyor. Bu demek oluyor ki, her üç dakikada bir çocuk annesiz kalıyor. Öğrenciler öğretmensiz kalıyor, eşler ise eşsiz kalıyor. Bu gerçekten ciddi bir orandır" dedi.

"100 yaşlımıza oldukça kaliteli bir hizmet veriliyor"

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’ne ait mobil kanser tarama TIR’ının Torbalı’da hizmete başlamasından dolayı yetkililere teşekkür ederek sözlerine başlayan Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, ilçede sağlık ve sosyal belediyecilik projelerinden örnekler verdi. Görmez, "Kısa süre önce Başbakanımız Binali Yıldırım’ın katılımıyla 250 yataklı Torbalı Devlet Hastanemizi hizmete açtık. Hastaneyi sanırım sağlıkçılara anlatmama gerek yok. Muhteşem bir yapı oldu. Yapımı belediyemizce tamamlanan huzur evini 2017 yılı mart ayında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Betül Sayan ile birlikte açtık. 5 yıldızlı otel konforunda 100 yaşlımıza oldukça kaliteli bir hizmet veriliyor. Hızlı göç alan, farklı sosyal sorunların yaşandığı Torbalı’da, belediye olarak son üç buçuk gerçekleştirdiğimiz sosyal amaçlı, doğrudan insan odaklı yatırım ve projelerimizin bir kısmını çok uzatmadan sizinle paylaşmak istiyorum; Torbalı Belediyesi ilçe sınırları içerisinde yatağa bağımlı yaşayan 65 yaş üstü bireyler ve yaş sınırı olmaksızın tüm yatağa bağlı engelliler için evde bakım hizmeti veriyoruz. Evde bakım hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, 935 3 112 numaralı telefonu arayarak bu birimle temasa geçebiliyorlar. Evde bakım hizmet biriminde; bir doktor, iki hemşire, iki yardımcı personel, iki acil tıp teknisyeni, dört şoför ve bir büro elemanı olmak üzere 12 personel görev yapıyor" şeklinde konuştu.

Gençlik merkezi inşaatı başladı

Görmez, projeleri şöyle anlattı:

"Her gün onlarca vatandaşımız evine, ayağına gidiyoruz. Belediyemiz bünyesinde kurulan ve halen inşaatları devam eden Torbalı Belediyesi Sosyal Eğitim Merkezlerinde (TOSEM) ile toplumun farklı kesimleri için çok amaçlı sosyal sorumluluk projeleri öngörülüyor. Farklı mahallelerde 6 ayrı TOSEM’ler kuruyoruz. Projesi bitenler var.. inşaat halinde olanlar. Tepeköy Mahallemizde İnşaatı bitmek üzere olan sosyal marketimizde yüzlerce ailenin hiçbir bedel ödemeden, teşhir edilmeden, sosyal kart ile günlük ihtiyaçlarını giderebilecekleri dijital sistem kuruluyor. Aileler çocuklarıyla sosyal markete gelip kartlarına yüklenen limit oranında alışverişlerini yapabilecekler. İnşallah 2017 yılı sonlarında marketimizin raflarını, depolarını doldurup hizmete açılacağız. Torbalı’nın en büyük mahallesi 50 bin nüfuslu Ayrancılar’da 750 metrekarelik kapalı alan üzerinde gençlik merkezi inşaatına başlandı. Bu merkez toplamda 8 bin 700 metrekarelik alana sahip ve burada da birçok sosyal, kültürel, sanatsal sportif yapılacak."

Yorumlar