Gazze'de "Balfour" protestosu

GAZZE (AA) - Gazzeliler, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına zemin hazırlayan Balfour Deklarasyonu'nu 100. yılında protesto etti.Hamas hareketinin çağrısı üzerine Gazze Şeridini'nin kuzeyinde bir araya gelen onlarca...

Google Haberlere Abone ol
Gazze'de "Balfour" protestosu

GAZZE (AA) - Gazzeliler, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına zemin hazırlayan Balfour Deklarasyonu'nu 100. yılında protesto etti.

Hamas hareketinin çağrısı üzerine Gazze Şeridini'nin kuzeyinde bir araya gelen onlarca kişi, Balfour Deklarasyonu ve deklarasyona ismini veren dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Alfred Balfour ile şu anki İngiltere Başbakanı Theresa May'in fotoğraflarının bulunduğu dövizleri ateşe verdi.

Hamas yetkililerinden Muhammed Ebu Asker, burada yaptığı konuşmada, "Topraklarımızı çalan, halkımızın öldürülmesine veya zorla yerlerinden edilmesine neden olan Balfour Deklarasyonu'nu kınamak için buradayız. Üstünden 100 sene geçti. Ancak seneler Filistin halkını, haklarını savunmaktan vazgeçiremedi." dedi.

Filistinli grupların, vatan özgürleşene ve halka hakları iade edilene kadar silahını bırakmayacağını beliren Ebu Asker, ulusal uzlaşının, özgürlük yolundaki çabaların birleşmesini ve güçlenmesini sağlayacağını vurguladı.

- Tünel saldırısında ölen 5 kişi için gıyabi cenaze namazı

Eylemde ayrıca İsrail'in Gazze Şeridi sınırında patlattığı tünelde hayatını kaybettiği duyurulan kayıp 5 kişi için de gıyabi cenaze namazı kılındı.

İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Seraya el-Kudüs (Kudüs Seriyyeleri), İsrail'in pazartesi günü Gazze Şeridi sınırında patlattığı tünelde bulunan ve beş gündür kendilerine ulaşılamayan kayıp 5 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuş böylece saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısı 12'ye yükselmişti.

İngiltere Başbakanı Theresa May, 25 Ekim'de yaptığı açıklamada, İngiltere Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda gerçekleştirilen "Başbakan'a Sorular" oturumunda yaptığı açıklamada, "İsrail devletinin kurulmasında sahip olduğumuz rolden dolayı gurur duyuyoruz ve kesinlikle deklarasyonun 100. yılını gururla kutlayacağız." demişti.

- Balfour Deklarasyonu

Birleşik Krallık, 2 Kasım 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında bir İsrail "vatanı" oluşturulmasını öngören projeye açıktan destek veren ilk büyük devlet olmuştu.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Alfred Balfour, bu desteği siyonist kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild'e yazdığı mektupla ilan etmişti. Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

Tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen 67 kelimelik mektupta Filistin topraklarında İsrail "vatanı" oluşturulmasına verilen desteğin yanında bölgede mevcut halkın haklarına zarar gelmemesinin sağlanacağı da vadediliyordu.

Yorumlar