3. Boyoz Festivali başladı

İzmir’de 3-4-5 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ‘3. Boyoz Festivali’, İzmir Ticaret Odası zemin katında “Hayatın İçinde Boyoz” Fotoğraf Sergisi’nin açılışı ile başladı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı...

Google Haberlere Abone ol
3. Boyoz Festivali başladı

İzmir’de 3-4-5 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ‘3. Boyoz Festivali’, İzmir Ticaret Odası zemin katında “Hayatın İçinde Boyoz” Fotoğraf Sergisi’nin açılışı ile başladı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sergiyi gezerek, Alsancak Dostlar Fırını sahibi Berrin Akar Rasuli’den bilgi aldı.

Alsancak Dostlar Fırını tarafından, sergiye katılanlara boyozlu kahvaltı ikram edildi.

Boyozun tescillenmesine çok az bir süre kaldığını söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Boyozumuz artık ün olarak kentimiz sınırlarını da aştı. Boyoz Sefarad Yahudilerinin mutfağımıza kazandırdığı bir hamur işi. Yani 500 yıllık uzun bir geçmişi bulunuyor. Boyoz tarifini ustaları bugüne kadar taşımış, Ama, şimdi coğrafi işaret tescili alarak gelecek nesillere taşıyoruz. Tescillenmesi için az bir süre kaldı. Çay, fırında pişmiş yumurta ve boyoz mükemmel kahvaltının menüsü. Güzel İzmir’imizin değerlerini korumayı ve tanıtmayı hedefliyoruz. İzmir lokması ve İzmir şambalisinin coğrafi işaret belgelerini aldık. Sıra boyozumuzda. İzmir Tulum Peyniri ve İzmir kumrusu başvurularımızın da sonuçlanmasını bekliyoruz. İzmir Ekmeği’nin formülünü de oluşturduk. Tahıllı İzmir Ekmeği ve Çeşnili İzmir Ekmeği markasını aldık” ifadelerini kullandı.

Serginin ardından İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda, moderatörlüğünü Prof. Dr. Şebnem Tavman’ın yaptığı toplantıda, Sara Pardo, Eti Uygun, Nejat Yentük, Ahmet Güzelyağdöken “Ev boyozu ile çarşı boyozu arasındaki benzerlikler ve farklılıklar” ve “İzmir’in sokak lezzetleri arasında boyozun yeri” konusunda konuşma yaptı. Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu “İzmir Boyozu Coğrafi İşaret Tescili Bilimsel Çalışma Süreci” ile ilgili bir sunum yaptı. Toplantı, Berrin Akar Rasuli’nin kısa film gösterimi ile sona erdi.

“Hayatın İçinde Boyoz” fotoğraf sergisi bir hafta boyunca İzmir Ticaret Odası zemin katında açık kalacak.

Yorumlar