Teğmenleri "gece eğitimi" bahanesiyle kullanmak istemişler

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 317 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi - Tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenler, eski okul komutanı Sadık Köroğlu tarafından disiplinsiz davranışlarından dolayı "gece eğitimi" emri verdiği yaşananların darbe girişimi olduğunu anladıktan sonra kanunsuz emirlere uymadıkları yönünde savunma yaptı - Hakkında tutuklama kararı olduğu için gözaltına alınan tutuksuz sanık eski binbaşı Hacıpaşalıoğlu'nun, mevcut delil durumu dikkate alınarak, tutuklanmasına karar verildi

Google Haberlere Abone ol
Teğmenleri "gece eğitimi" bahanesiyle kullanmak istemişler

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin, 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın duruşması Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda yapıldı.

Savunma yapan kursiyer teğmenlerden Mehmet D.15 Temmuz 2016'da okuldaki rutin eğitime devam ettiklerini, saat 14.30'da gece eğitimi yapılacağı emrinin verilmesiyle akşam okula gittiğini anlattı.

Takım komutanı üsteğmen Uğur Kuzucu'nun, okul komutanı Sadık Köroğlu tarafından kursiyerlerin disiplinsiz hareketleri nedeniyle gece eğitimi yapılacağının söylendiğini aktaran Mehmet D. saat 23.00'ten sonra 3 no'lu nizamiyeye götürülerek, emniyet nöbeti tutmaya başladıklarını belirtti.

Nizamiyedeki televizyondan Başbakan Binali Yıldırım'ın darbe girişiminde bulunulduğuna dair açıklamalarını gördüğünü anlatan Mehmet D. bundan sonra darbe karşıtı olan komutanlarının emirleriyle hareket ettiğini öne sürdü.

Mahkeme Başkanı Melih Uçar'ın birlikteki darbecilerin kim olduğunu sorduğu Mehmet D. sıralı amirleri Tarık Görener, Onur Demirel ve Ramazan Akkuş'un isimlerini vererek, savunmasını tamamladı.

- Darbe girişimini televizyondan öğrenmiş

Sanık Mustafa Y. 15 Temmuz'dan önce defalarca gece eğitimi yapıldığı için verilen gece eğitim emrini olağan karşıladığını belirterek, askeri kıyafetlerini giymelerinin ardından saat 22.00 sularında silah alarak içtimaya çıktıklarını anlattı.

Mustafa Y. saat 23.00'te 3 no'lu nizamiyeye gönderildiğini, internetten ve nizamiyedeki televizyondan darbe girişimini öğrendiğini, takım komutanı üsteğmen Kuzucu'nun kanunsuz bir emri yerine getirmemeleri talimatı üzerine birliği terk etmek üzere tabur binasına gittiğini öne sürdü.

Gece boyunca kanunsuz bir işe karışmadığını ve FETÖ üyesi olmadığını iddia eden sanık Mustafa Y, beraat talebinde bulundu.

- Köroğlu'nun emriyle gece eğitimi

Sanık Mesut Y. takım komutanı Muhlis Koçak'ın kendilerine, okul komutanı Sadık Köroğlu'nun, teğmenlerin disiplinsiz davranışlarından dolayı gece eğitimi emri verdiğini söylediğini belirterek, 15 Temmuz akşamı okulda kalmalarının sağlandığını aktardı.

Yaşananların darbe girişimi olduğunu anladıktan sonra kanunsuz bir emre uymadığını bildiren Mesut Y. hakkındaki FETÖ üyeliği suçlamasını kabul etmeyerek, mahkeme heyetinden beraatini istedi.

Sanık Metin G. gece eğitimi için yapılan akşam içtimasından sonra tanımadığı bir yüzbaşı ve yarbayın emrine verildiklerini, bunlarla cephanelik içinde beklemeye başladıklarını aktardı. Emrine verildiği yarbayın terör saldırısı olabileceğini söylediğini belirten Metin G. üsteğmen Kuzucu'nun kanunsuz emirlere uymamaları ve birlikten çıkmaları yönündeki mesajı üzerine sabah saatlerinde kışladan çıkarak, evine gittiğini savundu.

Sabah saatlerinde birliğe tekrar çağrılması üzerine, Jandarma Okullar Komutanlığına döndüğünü ve gözaltına alındığını anlatan Metin G. suçsuz olduğunu öne sürdü.

Savunma yapan diğer tutuksuz kursiyer teğmenler de gece eğitimi bahanesiyle kışlada bırakıldıklarını, suçsuz olduklarını belirterek, beraat taleplerini mahkeme heyetine iletti.

- Eski binbaşıya tutuklama kararı

Kursiyer teğmenlerin savunmalarının ardından, dün yapılan duruşmada gözaltına alınan tutuksuz sanık eski binbaşı Haydar Hacıpaşalıoğlu da huzura alındı.

Soruşturma aşamasında el yazısı ile kaleme aldığı itiraflarını baskı altında yaptığını öne sürerek, kabul etmeyen Hacıpaşalıoğlu, darbe girişiminden önce Jandarma Genel Komutanlığında görevli olduğunu, 15 Temmuz'da evrak işleri için karargaha gittiğini ancak işlerini halledemediği için birliğine geri döndüğünü aktardı.

Jandarma Okullar Komutanlığına yemek yemek için gittiğini ve "tesadüfen" yaşanan olayların içinde kaldığını savunan Hacıpaşalıoğlu, FETÖ üyeliği iddiasını kabul etmediğini beyan ederek, tutuksuz yargılanmasının devamı yönünde karar verilmesini istedi.

Cumhuriyet Savcısının mütalaasının ardından, mahkeme heyetinin kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Melih Uçar, mevcut delil durumu gereği sanık Hacıpaşalıoğlu'nun tutuklanmasına karar verildiğini bildirdi.

Davanın görülmesine pazartesi günü devam edilecek.

- "Gülen'in talimatlarıyla önemli bir faaliyet olacak"

Tutuklanmasına karar verilen sanık Hacıpaşalıoğlu soruşturma aşamasındaki beyanlarında, FETÖ üyesi olduğunu kabul etmiş ve darbe faaliyetlerinde bulunduğunu itiraf etmişti.

Hacıpaşalıoğlu ifadelerinde, kendisinden sorumlu örgüt "abisi"nin adının Muhterem Çöl olduğunu ve kendisine 14 Temmuz 2016'da, "Fetullah Gülen'in talimatlarıyla yarın için önemli bir faaliyet olacak" dediğini aktarmıştı.

Yorumlar