Stres çarkı gerçekten yasaklanmalı mı?

Gençlerin son çılgınlığı stres çarkları, dikkat dağınıklığı gerekçesi ile okullarda yasaklandı. Peki bu yasak sebebi haklı bir sebep mi?

Google Haberlere Abone ol
Stres çarkı gerçekten yasaklanmalı mı?

Gençlerin arasında son zamanlarda kullanım çılgınlığı yaygınlaştı ve bunun üzerinde dünya geneinde tüm okullarda yasak getirildi. 

Stres çarkı, ebeveynler ve öğretmenler arasında fikir ayrılıklarına sebep oldu. Otizm ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD) olan çocukların konsantrasyonlarını artırmalarına yardımcı olmak için pazarlanan stres çarkı aslında çocuklar üzerinde tam tersi etki mi yapıyor?

Uzmanlar, stres çarklarının aslında çok eğlenceli olduğunu söylüyor. Fakat, dikkat dağınıklığına sebep olduğu gerekçesi ile yasaklandı. Peki stres çarkları gerçekten eğlenceli mi yoksa eğitime engel olan bir alet mi?

Stres çarkı, temelde avuca oturacak kadar küçük, plastikten veya metalden yapılmış 3 uçlu bir parçadır. Oyuncak, dönmesini engellemek için bilyalı rulmanları içeren, merkezi olarak ağırlıklandırılmış bir diskin etrafında döner. Parmakla dengelenebilir veya renkli eğilimler oluşturmak için diğer eğiricilerle bir araya getirilebilir.

Stres çarkları, özellikle otizmli çocuklar için konsantre olmalarına yardımcı araçlar olarak pazarlanmaktadır. Fakat, uzmanlar, DEHB'li ya da benzeri koşullara sahip çocuklara yardım edebileceklerini gösteren kesin bir bilimsel kanıt bulunmadığını söylüyorlar. Bununla birlikte, otizm uzmanları, spektrumdaki birçok çocuk, genç ve yetişkin, anksiyete düzeyleri yükseldiğinde rahatlar ve sakinleşirlerse stres çarklarını kullanmanın yararı olabileceğini söylüyor.

Okullar onları yasaklamakta haklı mı?

Birçok okul, öğretmenler dersleri kesintiye uğradığını fark ettikleri için, okulda stres çarkı kullanımını ve hatta bulundurmayı yasakladı.

Ulusal Dikkat Eksikliği Bozukluğu Bilgi ve Destek Servisi (ADDIS) Genel Müdürü Andrea Bilbow, "Stres çarkı, öğrencilerde dikkat dağınıklığına sebep olduğu için okulda kullanılamaz. Öğrenci derse odaklanacağı yerde elindeki oyuncağa odaklanıyor ve hatta yanındaki arkadaşlarının da dikkatini dağıtıyor" dedi.

Bilbow, davranışsal sorunlara yardımcı olmak için hiçbir zaman pazarlanmamaları gerektiğini, sözlerine ekledi.

Yorumlar