Steroid Nedir? Steroidler Zararlı mı?

Vücut geliştirme sporcuları çoğu zaman steroid kullanımı konusunda tartışma yaşar.

Google Haberlere Abone ol
Steroid Nedir? Steroidler Zararlı mı?

Doğrusunu sizin için antrenörlere sordukZarar kısmına girmeden önce özellikle bu sıralar gerek devlet politikaları gerekse bazı sporcular aracılığı ile gündemde sıkça belirmeye başlayan steroid diye adlandırdığımız bu maddeleri tanıyalım. 

Steroid Nedir?

Temel olarak steroid kullanımı bir çok farklı amaçla kullanılan farklı maddelere genel olarak verilen bir isimdir. Öncelikle bunu belirtmek istiyorum zira bilgisi olmayan bir çok kişi steroid dendiğinde kas yapmaya yarayan ve kasa enjekte edilen bir tek madde olarak algılıyorlar. Steroidleri yapısal olarak kısaca incelersek temel olarak erkeklik hormonu olan testesteronun sentetik olarak üretilmiş versiyonlarıdır. Daha sonra gelişen teknoloji ile beraber bu maddeler de çok farklı kategorilere bölünmüş ve anabolik dereceleri giderek artmıştır.

Steroidlerin temel özellikleri vücudumuzun doğal protein sentezi miktarını arttırması ve kaslarımızın iyileşme sürecini kısaltmasıdır. Tam anlamı ile mucizevi ilaçlar olmasa da kullanan kişileri aylar içerisinde kendilerini çok farklı sevyelere ulaştırabilirler. Görüntü olarak kulağa çok güzel geliyor olabilir daha fazla kas inşaa etmek , kaslarınızın daha kısa sürelerde iyileşmesi ..vb. Ama işin bir de zarar kısmı var. Bu maddeler size sağladıkları bu yararların bir yandan da vücudunuza zarar vererek karşılığını alıyorlar diyebiliriz.

Steroid zararları konusuna değinirken hatırlatalım, steroidlerin yan etkilerinden bahsetmek bu maddelerin tamamen zararlı oldukları anlamına gelmez. Örneğin Kortikosteroidler grubunda yer alan Glukokortikoidler metabolizma ve bağışıklık sisteminin çeşitli yönlerini düzenlerler ve astım ve artrit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılırlar. Yine aynı grupta yer alan Mineralokortikoidler kan hacmini düzenlemeye ve böbreklerde yer alan elektrolit kontrolüne yardımcı olur. Yine bir steroid kullanım alanı olan cinsiyet değiştirme operasyonlarında kullanılan cinsiyet steroidleri de hastanın ihtiyacı olan hormon seviyesine ulaşmasını sağlar.

Sporcular tarafından kullanılan steroidler ise anabolic steroid grubunda yer alır. Burada “steroidlerin zararları” ifadesiyle vurgulanan husus, özellikle erken yaşlarda veya ihtiyaç olmayan durumlarda ve bilinçsiz kullanımlarda steroidlerin yol açabileceği sağlık sorunlarıdır.

Yorumlar