Çocuk istismarıyla ilgili ilk somut adım atıldı

Çocuk istismarının önlenmesine yönelik tedbirleri belirlemek üzere kurulan komisyonun Başbakan Yardımcısı Akdağ başkanlığındaki ilk toplantısında, uygulanan cezaların gözden geçirilerek caydırıcılığın güçlendirilmesi ele alındı

Google Haberlere Abone ol
Çocuk istismarıyla ilgili ilk somut adım atıldı

Çocuk istismarının önlenmesine yönelik komisyonun ilk toplantısında, uygulanan cezaların gözden geçirilerek caydırıcılığın güçlendirilmesi ele alındı.

Çocuk istismarının önlenmesine yönelik tedbirleri belirlemek üzere Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığında kurulan komisyonun Çankaya Köşkü'ndeki ilk toplantısı 6 saat sürdü.

Toplantının ilk bölümü, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kayan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'na vekaleten Bakan Yardımcısı Orhan Yegin'in katılımıyla yapıldı.

İkinci bölümde ise ilgili bakanlıklardan üst düzey yöneticiler, görüş ve önerilerini bildirdi.

Toplantıda, çocuk istismarına yönelik risklerin azaltılması, adli süreç boyunca mağdurların korunması ve rehabilitasyonu, risklere karşı çocukların ve ailelerin bilinçlendirilmesi ile konuya ilişkin uygulanan cezaların gözden geçirilerek caydırıcılığın güçlendirilmesi ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatı ve konunun önemi çerçevesinde ilgili bakanlıkların üst düzey yöneticilerince çalışmalar hafta sonu da yürütülecek.

Hafta başında komisyon üyesi bakanlar yeniden bir araya gelecek. Bu toplantıda, yapılan çalışmalar değerlendirilecek ve mevzuat değişikliği önerileri neticelendirilerek karara bağlanacak.

ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, "Önümüzdeki hafta içerisinde geniş katılımlı, sivil toplum örgütlerimizin, psikolog ve sosyologlarımızın, bu işin içinde olan hukukçularımızın da olduğu bir çalıştay düzenlemeyi planlıyoruz. Bugün onun kararını da aldık." dedi.

Çam, partisinin genel merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Genel Merkez Kadın Kollarınca düzenledikleri toplantıda, 81 ilin kadın kolları başkanlarıyla bir araya gelerek, çocuklara yönelik istismar konusunda beyin fırtınası yaptıklarını söyledi.

Toplantıda, 81 ilden Türkiye'nin fotoğrafını çekme imkanı bulduklarını belirten Çam, şu anda beyin fırtınasının sorunlar bölümünde olduklarını, bir sonraki aşamada da çözüm önerilerini ortaya koyacaklarını ifade etti.

İl başkanlarının, toplantıda cinsel istismarı tetiklediğini düşündükleri tespitleri sunduklarını anlatan Çam, şöyle devam etti:

"Bizim amacımız, cinsel istismarın önlenmesi noktası. Çalışmalarımızı o şekilde yapacağız. Çünkü bakanlıklarımızdan oluşan komisyon bugün toplanmaya başladı. Kanun noktasında pek çok şey yapılıyor, caydırıcı pek çok tedbirlerimiz var. Ama bizim kadın kolları olarak özellikle üzerinde durmaya çalıştığımız şey annelerimizi, kadınlarımızı bilinçlendirerek, çocuklarımızın herhangi bir istismara uğramamaları için neler yapmamız gerekir, bunun önlemini oluşturacağız. Komisyonumuza neler sunabiliriz, yol haritasını nasıl çizebiliriz, bunu konuşacağız. 81 ilimizin bakış açısını yansıtan bir rapor hazırlayacağız. İstismarı önleme noktasında da bakanlıklarımıza tespitlerimizi iletmiş olacağız."

Çam, çocuk istismarıyla mücadeleye ilişkin, "Çok fazla kadın örgütlerinin, kadın kollarının sesi çıkıyor. Kadınlar öncülük yapıyor cinsel istismar konusunda. Ancak erkek örgütlerden herhangi bir sesin çıkmamış olması da üzüntü verici. Eğer bu sorun çözülecekse erkeklerle birlikte çözülmesi gerektiği noktasında tespitler var." dedi.

Toplantının devamında çözüm önerilerine geçeceklerini aktaran Çam, şunları kaydetti:

"Çok ciddi birtakım önerilerin çıkacağından hiç kuşkum yok. Bunların hepsini toparladıktan, raporumuzu hazırladıktan sonra da komisyonumuza bilgi vermek amaçlı teşebbüsümüz olacak. Önümüzdeki hafta içerisinde geniş katılımlı, sivil toplum örgütlerimizin, psikolog ve sosyologlarımızın, bu işin içinde olan hukukçularımızın da olduğu bir çalıştay düzenlemeyi planlıyoruz. Bugün onun kararını da aldık. İnşallah bu konunun takipçisi olacağız. Aynı zamanda halkımızın, gençlerimizin, annelerimizin ve eğitimcilerimizin farkındalığını artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Yorumlar