Teknolojinin gazabından kurtuldu, tiftik bulamıyor

Siirtli battaniye dokuma ustası, teknoloji nedeniyle unutulmaya yüz tutan saf tiftik battaniyesini teknolojiyi kullanarak yeniden ayağa kaldırdı. Ancak tiftik keçilerinin sayısının azalması ve saf tiftik bulunamaması mesleği yeniden zora soktu.Siirt’te...

Google Haberlere Abone ol
Teknolojinin gazabından kurtuldu, tiftik bulamıyor

Siirtli battaniye dokuma ustası, teknoloji nedeniyle unutulmaya yüz tutan saf tiftik battaniyesini teknolojiyi kullanarak yeniden ayağa kaldırdı. Ancak tiftik keçilerinin sayısının azalması ve saf tiftik bulunamaması mesleği yeniden zora soktu.

Siirt’te hemen hemen tüm evlerde kullanılan saf tiftik battaniyesi, fabrikasyon ürünlerin ortaya çıkmasıyla unutulmaya yüz tutmuştu. Terk edilen meslek, teknoloji ile yeniden canlandırılmaya başlandı. 3 kuşak baba mesleği olan battaniye dokumacılığı yapan İzzettin Nazlıer (41), teknoloji ile biten mesleği teknoloji yardımıyla battaniyelerin üzerine isim, logo ve arma yaparak yeniden ayağa kaldırdı. Ancak son dönemlerde tiftik keçilerinin sayısında azalma olması nedeniyle saf tiftik bulamadıklarından yakınan Nazlıer, yetkililerden tiftik keçilerinin sayılarının artırılması için üretiminin desteklenmesini istedi.

"Son temsilcisi benim"

Bir dönem Türkiye’de en iyi Tiftik keçilerinin Ankara ve Siirt’te bulunduğunu anlatan Nazlıer, "Dededen babaya 3 kuşaktır bu işi yapıyorum. Eskiden tiftik kullanılıyordu. Ama son zamanlarda elyafta kullanılarak battaniyenin maliyeti ve kalitesi düşürüldü. Tiftik de artık bulunmuyorlar. Halkımız bunların faydalarını bilseydi kullanmak için birbirleriyle yarış yaparlardı. Tiftik keçisi çok narin bir hayvandır. Bu da çok değerli bir üründür. Yazları serin, kışları sıcak tutuyor. Osmanlı padişahları giydikleri elbiselerini Ankara ve Siirt keçilerinin tüylerinden yaparlardı. Dedem, babam ve amcam bu işi yaptı son temsilcisi de benim. Çocuğum yapmıyor" dedi.

"Tiftik keçisi tehlike altında"

Tiftik keçilerinin sayısının son dönemlerde azaldığına dikkat çeken Nazlıer, "Yetkililerden çağrımız tiftik keçisinin sayısının artırılması. Eğer sayıları çoğaltılırsa ürün fiyatı da düşecek. Ama artık yetiştiren kalmadı. Eskiden göçebe bir aşiretin 5 bin tiftik keçisi varken şuan Siirt’in tamamında 5 bin adet bulamazsınız. Tiftik keçisi ile ilgili iyi bir araştırma yaptım. Güney Afrika keçisinden 3 kilo tiftik alınırken, biz de ise 1,5 kilo alabiliyoruz. Mevsim veya beslenmeden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Yorumlar