Cam filmi bulunan aracı muayeneye götürenlere kötü haber

Cam filmi yasağının başlamasından sonar TÜVTÜRK Muayene İstasyonları da yasağa göre hareket etmeye başladı. Bugünden itibaren cam filmi bulunan araçlar ağır kusurlu sayılarak muayeneden geçirilmedi.

Google Haberlere Abone ol
Cam filmi bulunan aracı muayeneye götürenlere kötü haber

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Araçlarda cam filmi kullanımının yeniden yasaklanmasından sonra birçok alanda yeni düzenlemeler yapılıyor. Buna göre trafik kontrolleri ile muayene istasyonları da yeni uygulamalar hayata geçirildi.  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK, cam filmi ve sonradan boyanmış camlar ile ilgili düzenleme hakkında araç sahiplerini uyarıyor. Kusurlar tablosunda yapılan güncellemeye göre daha önce ‘Hafif Kusur’ olarak değerlendirilen filmli camlar ve sonradan boyanmış camlar ‘Ağır Kusur’ olarak değerlendirilecek ve bu araçlar muayeneden geçemeyecek.

Ülkemizde trafik ve yol güvenliğinin artırılması amacıyla, son 10 yılın araç muayene istatistikleri dikkate alınarak hazırlanan ve TÜVTÜRK’ün araç muayene hizmeti sırasında yaptığı değerlendirmeleri belirleyen kusurlar tablosu güncellendi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayımlanan kusurlar tablosu ile ilgili değişiklik 1 Kasım 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

TÜVTÜRK, muayene hizmetinin daha hızlı ve sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilebilmesi amacıyla araç sahiplerini cam filmi ve sonradan boyanmış camlar ile ilgili gerçekleşen düzenleme konusunda uyardı. Buna göre, daha önce ‘Hafif Kusur’ olarak değerlendirilen araç cam filmleri ve sonradan boyanan camlar yeni düzenleme ile ‘Ağır Kusur’ sayılacak. Bu araçlar, araç muayenesinden geçemeyecek. Cam filmi ve sonradan boyanmış camı bulunan araç sahiplerinin, araçlarını orjinal haline getirerek muayeneye gelmeleri gerekmektedir.

CAM FİLMİ CEZASI NE KADAR?

Yapılan denetimler sırasında cam filmi bulunan araçlara 206 TL para cezası uygulanıyor. Ayrıca araç sürücüsüne cam filmini sökmesi için bir hafta süre veriliyor. Bu süre zarfında cam filmini söktüren sürücüler İlçe Trafik Tescil ve Denetleme Amirliğine gelerek cam filmini söktürdüğünü tescillettirmesi gerekiyor. Verilen sürede cam filmini söktürmeyen sürücüler, ikinci kez uygulamaya takılmaları halinde tekrar 206 TL para cezası ile karşı karşıya kalırken aynı zamanda araç da otoparka çekiliyor. Bu bağlamda sürücülerin cezai yaptırımla karşılaşmamaları için varsa cam filmlerini en kısa sürede söktürmeleri istenildi.

HANGİ TÜR CAM FİLMİ SERBEST

R43 karartılmış cam kullanan sürücülere ceza uygulanmayacağı süreç Resmi Gazete üzerinden de duyuruldu. Uygulama kendinden film camlı araçlar için geçerli değil. Yani camlarında R43 karartılmış cam olan araçlar ceza almayacak. Diğer taraftan para cezasına karşı sürücüler kurallar gereği araçlarındaki cam filmlerini söktürmek zorunda kalacaklar. Araçların cam filmlerinin 50 TL ile 100 TL arasında değişen rakamlarda söküldüğü, hatta yer yer araç kuyruklarının oluştuğu kaydediliyor. Ayrıca bu bağlamda uygulamaların artmasıyla birlikte cam filmleriyle ilgili krizi fırsata dönüştürmek isteyenlerin de olabileceği ve bunlara itibar edilmemesi gerektiği belirtiliyor.

UYGULAMAYA İTİRAZLAR VAR

Edirne’nin Keşan ilçesinde Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan, araçlarda cam filminin koyuluk oranına göre yasaklanması gerektiğini söyledi. Son günlerde ülke gündemine oturan araçlara cam filmi çekilmesinin yasaklanmasını konusuna değinen Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Demirkan, cam filmi olan araçlara 427 TL ceza kesileceği ve araç muayenesinde ağır kusurlu sayılacağını kaydetti. Demirkan, “Cam filmine ceza, kaza halinde tehlikeli olabilecek süs, eşya ve aksesuar maddesinden kesiliyor” dedi.

Cam filminin yaklaşık 1 yıl önce kadar serbest bırakıldığını hatırlatan Demirkan, son günlerde cam filmiyle alakalı söylentilerin olduğunu, yasaklanması konusunda bir genelge çıkacağını bildiklerini ifade etti. Çıkacak olan genelgeyle her şeyin netleşeceğini vurgulayan Demirkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak cam filmine son yaşanan gelişmelerle yine yasak geldi. Aracın içerisinin gözükmemesi yasağın nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Önemli olan aracın içerisinin dışarıdan gözükmesi değil, araç içerisinden görüş mesafesinin engellenip-engellenmediği. Öncelikle buna bakılması gerek. 1 yıl önce cam filmi serbest bırakıldığında sadece ön cama film çekilmesi yasaktı. Ayrıca açık tonda cam filmleri de var. Aracın içerisini bu filmlerde rahatla görüyorsunuz. Açık ton filmlerin serbest bırakılmasında bir sakınca görmüyorum. Geçtiğimiz günlerde Antalya’da katıldığımız bir seminerde cam filmi konusu gündeme geldi. Güneyde illerde hava sıcaklıkları yüksek. Vatandaşlar burada cam filmini; aracın içerisini güneşin olumsuz etkilerinden korumak ve araç içerisindeki hava sıcaklığını dışarıya göre 1-2 derece daha düşürmek için kullanıyor. Ayrıca bir kaza anında cam filminin tehlikeyi önleyeceğini de düşünüyorum. Film cam kırıkların dağılmasını engelliyor. Bu bir önlem bile olabilir. Vatandaş cam filmi sayesinde kesiklerden korunmuş olacak. Cam filmine koyuluk oranına göre yasak getirilebilir. Ruhsatında ‘Okul Taşıtı’ yazan araçlarda ise cam filmi kesinlikle yasak.”

Yorumlar