TCMB Enflasyon Raporu'nda, revizyonlar ve sıkı duruş vurgusu öne çıktı

- Şekerbank Başekonomisti Gülay Elif Girgin - "2017 yıl sonu için yüzde 9,8'lik enflasyon tahmini ve Başkan Çetinkaya'nın ekim ayı enflasyonunun yukarı yönlü sürpriz yapabileceği açıklamaları enflasyon problemini net bir şekilde ortaya koyuyor" - DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Strateji Yönetmeni Orkun Gödek: - " Bu yılı böyle atlatıp gelecek yıl enflasyonda tekrar tek haneye dönüleceği beklentilerinin artmasıyla birlikte faizlerde de aşağı yönlü bir hareket görebiliriz." - Ziraat Bankası ekonomisti Bora Tamer Yılmaz: - "Hem iktisadi faaliyet açısından baktığımızda hem de Merkez Bankası'nın 'daha kararlı ve daha uzun süre' yaklaşımını göz önüne aldığımızda önümüzdeki yıl enflasyonun yüzde 7'li seviyeler civarına iyileşmesini bekliyoruz."

Google Haberlere Abone ol
TCMB Enflasyon Raporu'nda, revizyonlar ve sıkı duruş vurgusu öne çıktı

İSTANBUL (AA) - BEKİR GÜRDAMAR - ERHAN CİHAN ÜNAL- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu'nda 2017 ve 2018 yılı enflasyon tahminlerini beklentiler doğrultusunda yukarı yönlü revize ederken, Başkan Murat Çetinkaya'nın açıklamalarında sıkı para politikasının koruncağı vurgusu öne çıktı.

TCMB, bugün açıkladığı yılın son Enflasyon Raporu'nda 2017 yılı için enflasyon tahminini 1,1 puan artırarak yüzde 9,8'e, 2018 yıl sonu enflasyon tahminini ise 0,6 puan artırarak yüzde 7'ye güncelledi.

Enflasyon Raporu'nda TL cinsi ithalat fiyatları varsayımındaki artış, çıktı açığındaki güncelleme ve enflasyon ana eğilimindeki yükseliş, yukarı yönlü revizyonların nedeni olarak sıralanırken, gerek raporda gerekse Çetinkaya'nın açıklamalarında para politikasındaki sıkı duruşun korunacağı vurgusu öne çıktı.

Şekerbank Başekonomisti Gülay Elif Girgin, Enflasyon Raporu'ndaki revizyonların beklentiler doğrultusunda olduğunu belirterek, 2017 yıl sonu için yüzde 9,8'lik enflasyon tahmini ve Başkan Çetinkaya'nın ekim ayı enflasyonunun yukarı yönlü sürpriz yapabileceği açıklamalarının enflasyon problemini net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.


- "Faizler üzerindeki baskı devam edebilir"


Çetinkaya'nın gelecek döneme ilişkin sözle yönlendirme yaptığını ve enflasyonda hedefe ulaşana kadar sıkı duruşun kararlılıkla devam edeceğine yönelik vurgusunun önemli olduğunu aktaran Girgin, Hazine'nin borç çevirme rasyosundaki artış nedeniyle faizler üzerinde baskının önümüzdeki dönemde devam edebileceğine dikkati çekti.

Girgin, küresel piyasalardaki gelişmelerin de Türkiye'de enflasyonun gelişimine ve TCMB'nin para politikasına çok yardımcı olmayacağı bir döneme girildiğini belirterek, yabancı yatırımcının ilgisinin azalması durumunda tek silahın TCMB'nin kontrolündeki kısa vadeli faizler olduğunu ifade etti.

TCMB'nin, finansal açıdan hem yurt içi hem de yurt dışı kaynaklı baskıyı yönetmeye çalıştığını dile getiren Girgin, "TCMB'nin sıkı duruşunu koruyacağını ısrarla vurgulaması piyasalara güven verse de şu anki faiz patikası bunun için yeterli olmayabilir." dedi.

Girgin, piyasalarda 1-2 ay öncesine kadar faizlerde gevşeme olabileceğinin konuşulduğunu, ancak enflasyon gerçekleşmelerinin beklentileri aşması, Hazine'nin borçlanma rasyosundaki artış, gelişmiş ülkelerdeki faiz artışı ve küresel piyasalara bağlı olarak kurlarda artan volatilitenin beklentileri bozduğunu ifade etti.


- "Merkezin beklentisi piyasa beklentisine yaklaştı"


DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Strateji Yönetmeni Orkun Gödek, bu yıl sonu enflasyon beklentisinde piyasaya bir yakınsama olduğunu belirterek, tahminin orta noktasının yüzde 9,8'e revize edildiğini söyledi.

Enflasyon beklentileri açısından piyasa ile TCMB beklentilerinde uzun süredir makasın açıldığını hatırlatan Gödek, bugünkü raporla enflasyon tahmininde üst bandın yüzde 10,3 olarak belirlendiğini, dolayısıyla çift hane riski ve beklentilerinin devam ettiğini kaydetti.

Gödek, gelecek yıl sonu için enflasyon beklentisinin yüzde 7 olduğunu ama aynı zamanda çıktı açığı tarafından enflasyona pozitif katkı beklendiğini belirterek, "OVP'deki 5,5'lik büyüme ile gelecek yıl için yüzde 7'lik enflasyon tahmini ve çıktı açığındaki görünüm birbirini nasıl tamamlayacak bence burada bir soru işareti var." değerlendirmesinde bulundu.

Ekim-kasım enflasyonlarında yukarı yönlü sürpriz beklendiğine dikkati çeken Gödek, ama aralık ayıyla birlikte hem para politikasındaki geçişkenliğin artması hem de enflasyonun baz etkisinin lehe dönmesiyle tek haneye hareketin başlayacağının düşünüldüğünü söyledi.

Gödek, kısa vade için ekim-kasım, hatta aralık ayına kadar gösterge tahvil faizlerindeki yüksek seyrin devam edebileceğini belirterek, "Bu yılı böyle atlatıp gelecek yıl enflasyonda tekrar tek haneye dönüleceği beklentilerinin artmasıyla birlikte faizlerde de aşağı yönlü bir hareket görebiliriz." dedi.


- "Merkez Bankası'nın amacı enflasyonun belini bükmek"


Ziraat Bankası ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Merkez Bankası'nın, bugünkü Enflasyon Raporu toplantısında, geçen hafta Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında aldığı kararları pekiştirdiğini kaydetti.

Enflasyonist risklere karşı Merkez Bankası'nın "daha kararlı ve daha uzun süre" yaklaşımından yana olduğuna dikkati çeken Yılmaz, ekim ve kasım aylarında enflasyonun artmasını müteakip aralık ayı ile birlikte enflasyonun düşüş patikasına girmesinin beklendiğini ifade etti.

Yılmaz, enflasyonun düşmeye başlamasının Merkez Bankası'nın politikasını değiştirmesi için yeterli bir koşul olmadığını belirterek, "Merkez Bankası'nın aradığı koşul enflasyonun kalıcı şekilde düşmesi. Merkez Bankası'nın amacı şu anda enflasyonun belini bir daha kendisini doğrultamayacak şekilde bükebilmek. Bunun için de 'daha kararlı ve daha uzun süre' yaklaşımında ısrarcı. Enflasyon düşmeye başladıktan sonra dahi politika faizinin mevcut seviyelerde korunacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İktisadi faaliyet açısından bakıldığında bu sene talep yönlü güçlü bir eğilimin söz konusu olduğunu bildiren Yılmaz, ekonominin potansiyelin üzerinde büyüdüğünü, güçlü talebin de fiyat seviyeleri üzerinde baskı kurduğunu kaydetti.

Yılmaz, önümüzdeki sene talep koşullarının ekonominin potansiyel büyümesi ile uyumlu hale geleceğinin düşünüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Talep koşullarının büyüme potansiyeli ile uyumlu hale gelmesi de enflasyonist baskıları yatıştıracak bir gelişme. Hem iktisadi faaliyet açısından baktığımızda hem de Merkez Bankası'nın 'daha kararlı ve daha uzun süre' yaklaşımını göz önüne aldığımızda önümüzdeki yıl enflasyonun yüzde 7'li seviyeler civarına iyileşmesini bekliyoruz."





Yorumlar