TİKA’dan Batum Botanik Bahçesi’ne ilaç desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti’nde Orman Zararlılarına Karşı Mücadele Projesi kapsamında Batum Botanik Bahçesi’ne ilaç desteğinde bulunuldu.TİKA tarafından 2005...

Google Haberlere Abone ol
TİKA’dan Batum Botanik Bahçesi’ne ilaç desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti’nde Orman Zararlılarına Karşı Mücadele Projesi kapsamında Batum Botanik Bahçesi’ne ilaç desteğinde bulunuldu.

TİKA tarafından 2005 yılında başlatılan ve 2006, 2007, 2010, 2011, 2012, 2016 yıllarında başarıyla gerçekleştirilen Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti’nde Orman Zararlılarına Karşı Mücadele Projesi kapsamında gerekli kimyasal ve biyolojik ilaç, tuzak ve ekipmanla beraber Artvin Orman Müdürlüğü işbirliğinde Gürcü tarafına uzman desteği sağlandı. Ayrıca 2016 yılında Acara’da TİKA tarafından yürütülen çevre koruma girişimleri kapsamında başkent Batum’a yakın Yeşil Burnu’ndaki Botanik Bahçesi’nde de Orman Zararlılarına Karşı Mücadele Projesi gerçekleştirildi. Kafkasya’nın 105 yıllık en büyük ve en eski botanik parklarından biri olan Batum Botanik Bahçesi’nin bakımı ve korunması için kullanılacak zirai donatım ekipmanları temin edilerek, TİKA tarafından park idaresine teslim edildi. Ekipmanların teslim töreninde konuşan Batum Botanik Bahçesi Parkı Müdürü İrakli Arçaia, TİKA’ya desteklerinden dolayı teşekkür etti.

1912 yılında Karadeniz kıyısında kurulan Batum Botanik Bahçesi, günümüzde 111 hektar alana sahip olma özelliği taşıyor. Çakvi beldesi yakınlığında bulunan ve üç dendroloji parkı, Kolheti Koruma Alanı ve coğrafik prensiplere göre 9 şeride ayrılmış bölümü kapsayan bahçenin denizden yüksekliği 0-220 metre, arazisi dağlık olma özelliği taşıyor. Kafkaslar, Avustralya, Yeni Zelanda, Himalaya, Doğu Asya, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Meksika ve Akdeniz ülkelerinden getirilen 5 binden fazla bitkinin mevcut olduğu Botanik Bahçesi’nde bilimsel araştırmalar, eğitimlerle beraber sosyo-kültürel faaliyetler de yapılmakta olup bahçe alanı ziyaretçilere açık bulunuyor. Batum Botanik Bahçesi, birçok ülkenin botanik kurumları ile irtibatta olup, Türkiye’de Artvin Orman Müdürlüğü ile temasları bulunuyor.

Yorumlar