300 yıllık keman

Ordu’da bulunan Kültür Evinde müzik, sinema ve gazetecilik üzerine yüzyıllar öncesi kullanılan eserler sergileniyor. Ordu Kültür Evindeki eserlerin arasında 300 yıllık keman, 200 yıllık kilise orgu ve 100 yıllık piyano bulunuyor.Ordu Kültür...

Google Haberlere Abone ol
300 yıllık keman

Ordu’da bulunan Kültür Evinde müzik, sinema ve gazetecilik üzerine yüzyıllar öncesi kullanılan eserler sergileniyor. Ordu Kültür Evindeki eserlerin arasında 300 yıllık keman, 200 yıllık kilise orgu ve 100 yıllık piyano bulunuyor.

Ordu Kültür Sanat Merkezi yanındaki Kültür Evinde geçen yıl açılan müzede, İskoçya’dan İsviçre’ye, Almanya’dan Moğolistan’a kadar birçok ülkeden getirilen müzik aletleri bulunuyor. Her birinin farklı hikayesi olan enstrümanlar arasında, keman, org, körüklü piyano, kanun, keman, klarnet ve ud yer alıyor.

Stradivarius’un kemanı Ordu’da

Bu aletlerin arasında en büyük ilgiyi İtalyan müzisyen Antonio Stradivarius’un imal ettiği 304 yıllık keman görüyor. Aradan 300 yıl geçmesine rağmen kemanlarda kullandığı malzemelerin sırrı günümüzde bile çözülemeyen Stradivarius’un 1713 yılında imal ettiği keman, aradan geçen yüzyıllara rağmen özelliğinden hiçbir şey kaybetmedi. Birçok üniversitenin müzik ve sahne sanatları fakültelerinde öğrenim gören gençler, yayı ile birlikte büyük bir uyum sergileyerek bugün bile en güzel melodilerin çalındığı kemanı görmek için uzak illerden gelerek 300 yıllık müzik aletine dokunmanın ve çalmanın keyfini yaşıyor.

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, yaklaşık 3 yıl önce sosyal sorumluluk projesi kapsamında 21 ülkenin katılımıyla uluslararası bir ralli grubunun Ordu’ya geldiğini belirtti. Yaklaşık 700 kişinin 300 araçla etkinliğe katıldığını belirten Toparlak, tarihi eserlere meraklı birinin Ordu’da müzik aletleri müzesi olduğunu duyunca 300 yıllık İtalyan müzisyen Antonio Stradivarius’un imal ettiği kemanı müzeye bağışladığını anlattı. Toparlak, “Eserin üzerinde imal tarihi olarak 1713 yazıyor. Bu keman Stradivarius en önemli ve ilk göz ağrısı olan ve şu anda dünyadaki en nadir eserlerden birisi konumunda” dedi.

200 yıllık kilise orgu

Ordu Kültür Evinde bulunan yüzyılları aşan tarihe sahip eserler arasında 200 yıllık kilise orgu da bulunuyor. 18. yüzyılın ikinci yarısında İtalya Verona’da üretilen daha sonra Almanya’ya gönderilen kilise orgu, 200 yıl sonra yine aynı ralli grubu tarafından Ordu Kültür Evine gönderilerek sergileniyor. Bin 600’den fazla borusu bulunan ayak pedallı org, bugün bile tüm melodileri rahatlıkla çalıyor.

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, 200 yıllık kilise orgunun aktif olarak çalıştığını belirtti. Toparlak, “Ralli grubundaki ekip, geri döndükten bir süre sonra bu 200 yıllık tarihi orgu alarak Ordu’ya getirip müzeye bağışladı” dedi.

Asırlık piyano

Kültür Evi’nde bulunan tarihi eserlerin arasında 110 yıllık bir piyano da yer alıyor. Almanya menşeli olan 110 yıllık piyano, müzik ve tarihi eser meraklılarının beğenisiyle karşılaşıyor. Uğur Toparlak, vatandaşlardan, kenarda köşede, tavan arasında, tozlanmış raflarda kalan eski müzik aletlerini kendilerine getirerek geleceğe kazandırma tavsiyesinde bulundu.

Yorumlar