Yerli tohumlar Manisa’da takas edildi

Manisa’nın Salihli ilçesinde yerel tohum ve fide şenliği düzenlendi. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Vakfı (GEMA) Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, “Biz Vakıf olarak İsrail’den gelen tohumlara karşıyız” dedi.

Google Haberlere Abone ol
Yerli tohumlar Manisa’da takas edildi

Manisa’nın Salihli ilçesinde yerel tohum ve fide şenliği düzenlendi. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Vakfı (GEMA) Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, “Biz Vakıf olarak İsrail’den gelen tohumlara karşıyız” dedi.

Salihli Belediyesi öncülüğünde GEMA Vakfı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Salihli Meslek Yüksek Okulu, Gıda Tarım İlçe Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Tariş Üzüm Birliği, Çamurhamamı Muhtarlığı, Çamurhamamı Kaplıcaları, Kıbrıs Girne Karşıyaka ve Salihli Beşeylül İlkokulu işbirliği ile düzenlenen yerel tohum ve fide şenliğinde Türkiye’nin değişik bölgelerinden getirilen yerli tohumlar takas edilirken, üreticilere ise sebze fidanı dağıtıldı.

Çamurhamamı Mahallesi’nde düzenlenen yerel tohum ve fide şenliğinde el sanatları ve sivil toplum kuruluşları sergi açarken, kurulan üretici pazarında ise yerel ürünler satışa sunuldu. Panellerin düzenlendiği ve yerel sanatçıların konser verdiği etkinlikte stant açarak solucan gübresini üreticilere tanıtan Ziraat Mühendisi Yüksel Savaş, “Solucan gübresi bu ülkenin, doğru ve sağlıklı üretimin yapılması ve üretimin artırılması için olmazsa olmaz gübrelerden bir tanesidir” dedi.

“Yerli tohumlar sürekli kullanılabiliyor”

GEMA Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ise vakıf olarak Türkiye’de yerel tohumun korunmasını istediklerini ifade etti. Kilimcigöldelioğlu, “Biz İsrail’den gelen tohumlara karşıyız. Devletimiz yerel tohuma destek vermeli ve yerel tohum geliştirilmelidir. Bu konuda GEMA Vakfı olarak elimizden gayreti göstereceğiz. Çabamızı hükümet nezdinde de anlatacağız ve inşallah iyi bir seviyeye geleceğiz. Bundan sonra yerel tohum konusunda her yıl Nisan ve Mayıs aylarında şenliklerimizi sürdüreceğiz” dedi. Hibrit olan tohumların yurtdışından geldiğini belirten Kilimcigöldelioğlu “Çünkü o tohumlar bir yıl kullanılıp, diğer yıl kullanılmıyor. Ancak bizim yerli tohumlarımız ise sürekli kullanabiliyor” diye konuştu.

Tohum ve fide şenliğine Salihli Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu, Salihli Belediye Başkan Vekili Mahmut Süreyya Karaoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Demir, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle sakinleri ve davetliler katıldı.

Yorumlar