Gaziantep’e Ahilik Anıtı dikilecek

Gaziantep’teki Almacı Pazarı girişine Ahi teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran anıtının dikilecek.Almacı pazarı girişine Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında...

Google Haberlere Abone ol
Gaziantep’e Ahilik Anıtı dikilecek

Gaziantep’teki Almacı Pazarı girişine Ahi teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran anıtının dikilecek.

Almacı pazarı girişine Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları aynı zamanda ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını, iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme biçimi olan ahiliği hafızalarda canlı tutmak amacıyla yerleştirilecek anıtta, Ahi Evran’ın yanı sıra Ahi Evran duası da yer alacak. Anıtın yan cephelerinde esnafı anlatan rölyef çalışması, arka cephede ise Ahi Evranı anlatan yazıt bulunacak.

“Yüksekliği 3 metre olacak“

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) Daire Başkanlığı denetiminde yapılan anıt ile ilgili bilgi veren Daire Başkanılığı yetkilileri, hanlar bölgesindeki çarşılarda ahilik kültürünün son derece önemli olduğunu belirterek, "KUDEB Daire Başkanlığı olarak ahilik kültürüyle alakalı bir anıt çalışması yapıyoruz. Bu anıtın adı Ahilik Anıtı olacak. Ahilik, esnaf ve sanatkarlar arasındaki dayanışmayı ve etik kuralları barındıran bir kültürdür. Almacı Pazarı’nın girişinde 18-24 Eylül Ahilik Haftasında bu anıtın açılışını yapacağız. 3 metre yüksekliğinde polyester malzemeden yapılacak olan Ahi Evran’ın anıtının kaide kısmında Ahi Evran duası, yan cephelerde esnafı anlatan rölyef çalışması, arka cephede ise Ahi Evranı anlatan yazıt yer alacak" dedi.

Gaziantep’te bir atölyede imal edilecek olan anıtın proje tasarımları hazırlandığı belirtildi. İmalat halindeki polyester anıtın modelleme ve kalıplama işlemleri tamamlandığı vurgulanırken, Eylül ayı içerisinde anıtın yerine konulması planlanıyor.

Yorumlar