Doğa ile iç içe eğitim

Samsun Büyükşehir Belediyesi, kuş popülasyonu ve türleri açısından dünyanın en büyük sulak alanlarından Kızılırmak Kuş Cenneti’nde ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik doğa kampları uygulaması başlattı.Samsun Büyükşehir...

Google Haberlere Abone ol
Doğa ile iç içe eğitim

Samsun Büyükşehir Belediyesi, kuş popülasyonu ve türleri açısından dünyanın en büyük sulak alanlarından Kızılırmak Kuş Cenneti’nde ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik doğa kampları uygulaması başlattı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından startı verilen iki günlük kampın ilk misafirleri ise 30 Ağustos İmam Hatip Orta Okulundan 20 öğrenci oldu. Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı ’Samsun’un İklim Değişikliğine Adaptasyonu Sürecinde Kızılırmak Deltası Su Yönetiminin Modellenmesi Projesi’ni hayata geçirdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği’nin (SAMKUŞ) iştirak ettiği projeyle iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına yönelik yerel düzeyde çalışmaların yürütülmesi, düzenlenecek olan eğitim, toplantı, etkinlikler sayesinde yerelde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve farkındalığın artırılması amaçlanıyor.

Farkındalık aktiviteleri çerçevesinde öğrencilerin kuş cennetinde doğayı yaşayarak öğrenmeleri amacıyla Büyükşehir Belediyesi, doğa kampları uygulaması başlattı. Proje kapsamında ortaokul öğrencilerinden oluşan 20 kişilik gruplar, Kızılırmak Deltası’nda 2 günlük kamp yapacak. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle doğa kamplarına Lâdik ve merkez ilçelerden 4 okul katılacak.

Doğa kampına katılan ilkokul 30 Ağustos İmam Hatip Orta Okulu oldu. 7. Sınıf öğrencisi 20 kişilik grubun kampı, Yörükler Kıl Çadırı’nda kahvaltıyla başladı. İğne Deliği Toplum Gönülleri Vakfı gönüllüsü eğitmenler eşliğinde öğrenciler, doğal yaşam, ekoloji, çevre, sürdürülebilirlik ve doğadaki etkileşim alanlarında açık hava aktiviteleri yaptı. Kuş Halkalama Merkezi ve Yaban Hayvanları Tedavi Merkezinde veteriner hekimler tarafından bilgilendirilip tedavisi süren hayvanları ziyaret eden grup, kuş türleri, yılkı atları ve mandalar başta olmak üzere delta sakinlerini yakından görerek gözlemlerde bulundu. Doğa sevgisinin pekiştirildiği kampta öğrencilere şapka, tişört, deltayla ilgili bilgilendirme broşürü, bez çanta, kalem, defter, haritadan oluşan eğitim seti de dağıtıldı. Kamp süresince de yemek de ikram edildi.

Kampın ikinci gününde de Doğa ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü Uzmanı Özden Sağlam rehberliğinde Subasar Ormanı’nı gezen öğrenciler, sulak alanlarda incelemelerde bulundu. İklim değişikliğinin önlenmesi konusunda bireysel atölye çalışmalarına katılıp, enerji kullanımı, tüketim alışkanlıkları, temizlik malzeme kullanımı gibi pek çok konu, oyun teması içerisinde öğretildi. Eğlenceli anlar yaşayan öğrenciler, edindikleri bilgileri arkadaşlarıyla da paylaşacak.

Mayıs ayı başında sona erecek doğa kampına Fahrettin Ulusoy Ortaokulu, Canik İnönü Ortaokulu ve Ladik İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri de katılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğundaki 220 bin avroluk projenin yüzde 90’ı Avrupa Birliği tarafından karşılanıyor.

Yorumlar