Çöp dağları doğaya kazandırılıyor

Tokat’ta çöp dağlarının çevreye verdiği zararı ortadan kaldırarak yeşil alana dönüştürülmesi için başlatılan çalışmalar hızla devam ediyor.Yeşilırmak kenarında 72 dönümlük arazi üzerinde bulunan eski vahşi çöplük alanın...

Google Haberlere Abone ol
Çöp dağları doğaya kazandırılıyor

Tokat’ta çöp dağlarının çevreye verdiği zararı ortadan kaldırarak yeşil alana dönüştürülmesi için başlatılan çalışmalar hızla devam ediyor.

Yeşilırmak kenarında 72 dönümlük arazi üzerinde bulunan eski vahşi çöplük alanın doğaya kazandırılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor. 36 yıl boyunca çöp dökülmesi sonucu oluşan çöp dağlarından bölgenin temizlenerek şehre yeni bir yeşil alan kazandırılması için yapılan çalışmaları Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Altunordu ile birlikte yerinde inceleyerek müteahhit firma yetkilisinden bilgi aldı. Başkan Eroğlu, 36 yıldır çevreye zarar veren vahşi çöp depolama alanı rehabilitasyonunun önem verdiği projeleri arasında yer aldığını kaydetti. 3 yıldır her gün 4-5 tırla 150 ton çöpün Tokat-Turhal-Zile-Pazar Katı Atık Yönetim Birliği tarafından yaptırılan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’ne transfer edildiğine dikkat çeken Başkan Eroğlu, eski çöplük alanın bir park haline getirileceğini ifade ederek,"Buradaki sloganımız ’çöplükten park’ çöplükten gül yetiştireceğiz. Çöplükten burayı insanların güzel bir şekilde vakit geçirebilecekleri park haline getireceğiz. Çünkü bu bölge Kazovamızın incisi bizimde bu bölgeleri güzel çevresel hale büründürmemiz lazımdı. Bizde bu adımı attık. 15 Mayıs’ta müteahhit firmaya yer teslimini yaptık. Yaklaşık bir aydır bölgede çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki yılın Temmuz ayında en geç bitirilmesi planlanıyor. Artık çöp dağlarının olmadığı bir yeşil alanda vatandaşlarımız gezebilecek" dedi.

3 milyon 880 bin TL’ye mal olacak

Tokat Belediyesi tarafından eski vahşi çöp depolama alanının ıslah edilerek park haline dönüştürülmesi için 3 milyon 880 bin TL’ye ihale edilen proje kapsamında düzensiz depolama alanındaki çöpler 46 bin 100 metrekarelik alanda toplanacak. Taban geçirmezliği olan yeni bir alan açılarak kil, mebran ve drenaj sistemi sağlayan sızıntı suyu drenaj katmanı ve drenaj boruları yapılacak. Yeni bir sızıntı suyu havuzu yapılarak çöplükteki suyun yeraltı kaynaklarına geçmesi önlenecek. Çöplükte ortaya çıkan metan gazı için ise kompos filtre ve gaz bacaları teşkili sağlanacak. Irmak kenarındaki çöpler geçirimsizliği sağlanan alan içerine toplanacak. Çöp düzenlemeden sonra üzeri izolasyon katmanları serildikten sonra üst yüzeyi bitki yetiştirmeye uygun hale getirilecek. Yeşillendirmesi ve ağaçlandırılması yapılacak olan alanda çöp dağları ortadan kaldırılarak park haline getirilecek.

Yorumlar