Bursa’nın dağlarına 1 milyon yabani meyveli orman ağacı dikildi

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, ekolojik denge için yabani meyveli orman ağaçları dikimine devam ediyor. 10’un üzerindeki yabanıl meyveli orman ağacı çeşitlerinden 5 yılda 1 milyon fidan dikildi.Doğal dengenin yeniden kurulabilmesi, yaban...

Google Haberlere Abone ol
Bursa’nın dağlarına 1 milyon yabani meyveli orman ağacı dikildi

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, ekolojik denge için yabani meyveli orman ağaçları dikimine devam ediyor. 10’un üzerindeki yabanıl meyveli orman ağacı çeşitlerinden 5 yılda 1 milyon fidan dikildi.

Doğal dengenin yeniden kurulabilmesi, yaban hayatının geri kazanılması için atılacak en önemli adımlardan birisininde yabanıl meyveli türlerin kullanılması olduğunu belirten Bursa Orman Bölge Müdürü Arif Can “Meyveli orman ağacı türlerin korunması ve varlığının artırılması, sadece o bölge için değil bütün insanlık için önem taşıyor. Bu kapsamda Orman Genel Müdürlüğümüzce, ormanlık alanlarda yaban hayatı varlığı ve yaban hayatı popülasyonunun artırılması için 2014 ile 2018 yıllarında, ’Yabanıl Meyveli Türler Eylem Planı’ oluşturuldu. Çalışma çerçevesinde Bölge Müdürlüğünüzün hedefi olan 1 milyon yabanıl meyveli tür toprakla buluştu. Eylem planı kapsamında ayrıca rehabilite edilen bozuk orman alanlarının, erozyon kontrol alanlarının ve ağaçlandırma sahalarının uygun yerlerine de yabanıl meyveli türler dikildi” dedi.

Artık domuz ve ayılar kent merkezine inmeyecek

Kendi yaşam alanlarında yiyecek bulamayan kuşların üreme alanlarını terk ettiğini ifade eden Can, "Ayı ve domuz gibi yabani hayvanlar köylere ve tarım alanlarına inerek hem kendilerini tehlikeye atıyor hem de köylülere zarar verebiliyor. Yabanıl meyveli türlerin ormanlık alanlarda çoğalmasıyla vatandaşların yoğun bir şekilde şikayette bulunduğu bu durumun da önüne geçilebilmesine katkıda bulunulacak. Öte yandan bu yabanıl meyveli türler, arılar için de nektar ve polen kaynağı oluşturacak” dedi.

Bursa Orman Bölge Müdürü Can, ahlat, yabani muşmula, mahlep, yabani erik, yabani elma, yabani kiraz, üvez, alıç, yabani kızılcık türlerinde fidan dikildiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar