TOKİ'den İstanbul'a nefes aldıracak proje

TOKİ, İstanbul'da daha önce sosyal alan olan ancak üzerine konut inşa edilenlerin boşaltılması için belediyelerle işbirliği yapacak. Bunun için, Kayaşehir'de yapılacak yeni konutlar belediyelere, vatandaşlara verilmek üzere, tahsis edilecek. Vatandaşların boşaltacakları alanlar ise bir daha konut yapılmayacak, sadece yeşil alan yapılacak.

Google Haberlere Abone ol
TOKİ'den İstanbul'a nefes aldıracak proje

Sonhaberler | Haber Merkezi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul'a nefes aldıracak önemli bir projeye imza atıyor. TOKİ, Kayaşehir bölgesinde yapımı devam eden yaklaşık 3 bin konutu, İstanbul'a kamusal alan kazandırmak için Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerine tahsis etmeye karar verdi. Konunun detaylarını İstanbul'da TOKİ Başkanı Ergün Turan anlattı. Kayabaşı bölgesinde inşa ettikleri 3 bin konutun Mayıs'a kadar oturuma hazır hale getireceklerini anlatan Turan, “Bu konutları İstanbul'daki belediyelere tahsis ettik. Büyükşehir veya ilçe belediyelerinin yetki alanında bulunan kamusal alanları boşaltmak için bu kararı aldık” dedi. Bunun için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerle ortak bir toplantı yaptıklarını belirten Turan, İstanbul'un sıkışmış bölgelerine nefes aldıracak bu projenin büyük ilgi gördüğünü anlattı.

SIKIŞIK İLÇELERE NEFES ALDIRACAK

Eski imar planlarında yeşil alan, okul, hastane veya park yeri olarak geçen ancak daha sonra üzerinde bina yapılan yerlerin tekrar kamusal alana dönüştürülmesinin önemine dikkat çeken Turan, “Belediyeler bizim tahsis ettiğimiz alanları kamulaştıracak. Tahsis ettiğimiz konutlardan belirlenen kontenjan kadar vatandaşı, rızalarını da alarak, bizim tahsis ettiğimiz konutlara taşıyacak” dedi.

TOKİ'NİN TAHSİS ŞARTLARI NELER?

Kayabaşındaki evleri belediyelere uygun şartlarda tahsis edeceklerinin de vurgulayan Turan, kamulaştırma için yeterli kaynağı olmayan belediyeler için bunun önemli bir fırsat olduğuna belirtti. Turan, şunları kaydetti: “Tahsis edeceğimiz evlerin parasını belediyelerden 10-15 yıllık vadelerle tahsil edeceğiz. Belediye ise uygun fiyatlarla bu evlere kendi rızasıyla taşınmak isteyen vatandaşlara satacak. Ve boşaltılan bu alanları kesinlikle imara açamayacak. Kamu alanı olarak donatılacak. Bu bizim birinci şartımızdır.”

Konuyla ilgili yaptıkları toplantıda hazır bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 'Bunların hepsini bize verin” teklifinde bulunduğunu anlatan Turan, büyükşehir belediyesinin dönüştürmesi gerekin çok yeri olduğuna işaret etti. Avrupa yakasındaki belediyelerin tümünü bunu duyurduklarını anlatan Turan, şöyle devam etti: “Parti farkı gözetmeden herkesi çağırdık. Protokolle vermek istiyoruz. 4-5 belediye ile görüşme halindeyiz. Bir belediye 500 daire istedi ancak bu rakam fazla. Bunu başaracak belediye başkanları var. Belediyelerin kaynak sorununu bu yöntemle halletmeye çalışıyoruz.”

Yorumlar