Suriyeli kuşlar da Türkiye'ye sığındı

Suriyeli Arapbülbülü de 3 milyondan fazla mülteciye kapılarını açan Türkiye’ye sığındı. Yaşamak için savaştan kaçan ve 3 yıldır Şanlıurfa'da görülen nadir cins, artık Türkiye'nin kuş envanterinde. 480'den fazla türü barındıran ülkemiz, Avrupalının da ilgi odağı.

Google Haberlere Abone ol
Suriyeli kuşlar da Türkiye'ye sığındı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Nüfusu 20 milyon olan Suriye'de 13,5 milyon insan yardıma muhtaç durumda. 6,1 milyon kişi yerinden edilirken, 4,8 milyon hayat, kurtuluşu komşu ülkelere sığınmakta buldu. Suriyeli Akyanaklı Arapbülbülü de 3 milyondan fazla mülteciye kapılarını açan Türkiye'ye sığındı. Bombaların, kimyasal silahların, yakılan ve yıkılan evlerin arasından kaçıp neslini sürdürmek, yaşamak ve yaşatmak için geldi. Geçen senelerde kuş gözlemcileri tarafından ilk kez Şanlıurfa'da görüntülenen Arapbülbülü, 480 civarında türe ev sahipliği yapan ülkemizin kuş listesine eklendi.

Onu, Şanlıurfa'da ilk gözlemleyenlerden Kuş Gözlemcisi ve Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Mahmutoğlu, Suriye'deki savaştan kaçarak ülkemize gelen iki farklı kuş türü tespit edildiğini söylüyor. Suriye sınır hattında savaş muhabirliği yaparken göç zamanı olsun olmasın aşırı kuş hareketliliği gözlemlediklerini paylaşan Mahmutoğlu, “Onlar da insanlar gibi savaştan kaçıyordu. Normalde tür envanterine eklenmesi için 3 yıl üst üste bu kuşun görüntülenmesi gerekli ve tespiti üzerinden 3 yıl geçti" diyor.

Yeni Şafak'ın haberine göre yaklaşık 4 yıldır kuş gözlemciliği yapan 350 türü görüntülemeyi başaran Mahmutoğlu, bu zorunlu göçle daha öncede karşılaşmış: “Irak'taki Körfez Savaşı sırasında bölgedeki kuş hareketliliğinde değişmeler oldu. Iraklı Yedikardeş türünün de vatanı artık Türkiye." Mahmutoğlu'nu savaş mağduru canlılara; bizi de ona götüren şey, kuş gözlemciliği oldu. Ülkemizde pek de bilinmeyen bu faaliyet, gelişmiş ülkelerde bir meslek dalı.

Yorumlar

ihsan kuşlarda bomba silahlardan bıktılar ne yapsınlar kurtuluşa koşuyorlar gelsinler başımızın üstüne her gün balkonna ekmek koyuyorum