Savaş mağduru kelaynaklar bu yıl da göç edemedi

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki üretim istasyonunda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altında tutulan ve Ortadoğu'daki savaşlar nedeniyle 3 yıldır göçe gönderilmeyen kelaynaklar, bu kışı da istasyonda kendileri için özel yapılan kafeste geçirecek

Google Haberlere Abone ol
Savaş mağduru kelaynaklar bu yıl da göç edemedi
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde koruma altında tutulan kelaynaklar, havaların soğumaya başladığı dönemde daha sıcak bölgelere göç eden kuşların aksine, Ortadoğu'daki savaşlar nedeniyle bu yılı da kafeslerinde geçirmek zorunda kalacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1977 yılında Birecik'te kurulan Kelaynak Üretme İstasyonundaki kuşların yaşamını sürdürmesi ve çoğalması amacıyla çalışmalar yürütülüyor.

Üreme döneminin başladığı bahar aylarında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına salınan kelaynaklar, kış mevsimini ise 3 yıl öncesine kadar daha sıcak ülkelerde geçiriyordu.
Göç yolları olan Ortadoğu'daki savaşlar nedeniyle son 3 yıldır kışları istasyonda kurulan kafeste kalan bereket sembolü kelaynaklar, göç hasretinin sona ermesi için savaşların bitmesini bekliyor.
Kendileri için kurulan, doğal ortamlarını aratmayan kafeslere alınan kelaynaklar, bu yıl yapılan çalışmalarla daha da genişletilen kafeste yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynir gibi özel menülerle besleniyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kelaynakların dünyada soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan canlılardan bir tanesi olduğunu söyledi.

Kelaynakların Kuzey Afrika ülkesi Fas ile Birecik'te yaşadığını anımsatan Erdoğan, "Kelaynaklar şu an göçte olması gereken bir zamanda. Göç yolunda herhangi bir tehlikeyle karşılaşmamaları için yaptığımız büyük bir kafes içinde muhafaza ediyoruz. Göç zamanında yapmaları gereken beslenmeyi burada kafesin içinde yapıyoruz. Üreme zamanı geldiğinde kafesi açarak dışarı bırakıyoruz. Alanda yaptığımız suni yuvalarda eşleşiyorlar. Yavruluyorlar ve burada büyütüyorlar. Onlara yaşamayı, uçmayı öğretiyorlar. Sonra tekrar göç zamanı geldiği zaman onları kafese alarak aynı döngüyü tekrarlıyoruz." diye konuştu.

Çalışmaları kapsamında daha önce kelaynakları göçe gönderdiklerini ve ayaklarına takılan cihazlarla göç yollarını tespit ettiklerini anlatan Erdoğan, yapılan takipte bazı kelaynakların Ürdün'de vurularak öldürüldüğünü belirlediklerini dile getirdi.

SAVAŞIN BİTMESİ BEKLENİYOR

Erdoğan, kelaynakların tekrar göçe gönderilebilmesi için çeşitli çalışmalar yürüttüklerine dikkati çekerek, bunun için şu an 217 olan istasyondaki kelaynak sayısını artırmaya çalıştıklarını ifade etti.
Kelaynakların 5 yaşına geldikten sonra yavru yapma olgunluğuna eriştiklerini aktaran Erdoğan, çoğunluğu genç bireylerden oluşan kelaynakların sayısının bu yıl hızla çoğalmasını beklediklerini kaydetti. Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kelaynakların sayısının yeterli miktara ulaşmasını bekliyoruz. Sayı yeterli miktara ulaştıktan sonra hem göç yeteneklerinin hala devam edip etmediğini görmek hem de buradaki rezervi elimizde tutarak bir kısmını göçe göndererek dönmelerini bekleyeceğiz. Göçe gönderdiklerimizi de takip etmek amacıyla ayaklarına takip cihazı takacağız ama tabii ki bu sonraki yıllarda olabilecek bir şey, özellikle Ortadoğu'daki savaş bittikten sonra. Yani kelaynaklar da göç yollarına gidebilmek için Ortadoğu'daki ve Suriye'deki savaşın bir an evvel barışla neticelenmesini bekliyorlar."

 

Yorumlar