Pekin'de kömürle çalışan son termik santral de kapandı

Çin, hava kirliliğinden kurtulmak için kömürle çalışan santrallerini kapatmaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Pekin'de kömürle çalışan son termik santral de kapandı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Pekin, kömürle çalışan son santralini de kapatarak kömür parçacıkları yüzünden hava kirliliği bahsinin tamamen kapandığı umudunda. Ancak bundan iki gün sonra yapılan ölçümlerde kirliliğin, Dünya Sağlık Örgütü'nün saptadığı oranların çok üstünde olması, hava kirliliğini kontrol etmenin sanılandan daha karmaşık bir sorun olduğunu gösteriyor.   

Belediye, daha 2013 yılında, dört eski kömür tesisinin yerine doğal gaz birimi inşa ederek işe başlamıştı. O zaman başlayan çabalar boşa gitmedi. İnce parçacıklara bağlı hava kirlenmesi, 2014'ten bu yana %25 azaldı. Ne var ki Pekin'de, yine de kışın, kıyameti andıran kirlilik görüntülerinin oluşması engellenemedi. Çünkü sorun salt belediye sınırları içinden kaynaklanmıyor; sorun esasında bölgesel.

Smog denen kirliliğe bağlı sis, varlığını yer değiştirerek sürdürüyor. Pekin Greenpeace sivil toplum kuruluşu bünyesinde çalışan araştırmacı Zhang Kai, sorunun Pekin çevresindeki kömürle çalışan ağır sanayi tesislerinden kaynaklandığını belirtiyor. Pekin'in 300 km güneyindeki çelik üretimi bölgesinde biriken smog (kirlilik bulutu) rüzgar güneyden esince kuzeye yönelerek Pekin'e kadar yol alıp kentin üzerine çöküyor. Örneğin 16 Aralık 2016'daki "kırmızı alarm" bu yüzden verilmişti.

Hava kirliliğinden arınmak için 3 yıl boyu alınmış bunca yoldan sonra yine de böyle geriye düşüşler vuku bulabiliyor. Çünkü kirlenme ve büyüme, bazı zaman ve alanlarda birlikte yürüyor. Müthiş bir altyapı ve inşa faaliyeti içindeki ülkede, kirleticiliği önlenemeyen çimento ve çelik üretiminde azalmaya gidilemeyebiliyor. Ancak, hükümetin "mavi bir gökyüzü" vadeden yeni yönelimleri uyarınca, hava kirliliğiyle mücadelenin artarak sürmesi öngörülüyor. Bu, Pekin gibi büyük Çin kentleri için, önümüzdeki yıllarda daha temiz bir havanın müjdecisidir.

Yorumlar