Ozon Tabakasının Korunması Günü

"Ülkemiz, ozon tabakasının korunması için taraf ülkelerin çabalarına ortak olmuş ve ilgili tüm sektörlerin katkıları ile başarılı çalışmalara imza atmıştır"

Google Haberlere Abone ol
Ozon Tabakasının Korunması Günü
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Ülkemiz ozon tabakasının korunması için taraf ülkelerin çabalarına ortak olmuş ve ilgili tüm sektörlerin katkıları ile başarılı çalışmalara imza atmıştır." ifadesini kullandı.

Özhaseki, "16 Eylül Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajda, Birleşmiş Milletler (BM) şemsiyesi altında küresel çevre sorunlarının çözümüne yönelik yapılan çalışmaların başlangıcını oluşturan ve 197 ülkenin taraf olduğu "Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü"nün, bugüne kadar ulaşılan başarılı uluslararası çevre anlaşması olarak kabul edildiğini belirtti.

Türkiye'nin 1991 yılında taraf olduğu ve tüm değişikliklerini kabul ettiği Montreal Protokolü ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilmekte olduğunu bildiren Bakan Özhaseki, "Türkiye, Montreal Protokolü yükümlülüklerinin uygulanmasında başarılı ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemiz ozon tabakasının korunması için taraf ülkelerin çabalarına ortak olmuş ve ilgili tüm sektörlerin katkıları ile başarılı çalışmalara imza atmıştır. Bu başarı aynı zamanda küresel iklim değişikliği çalışmalarına da önemli katkılar sağlamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Montreal Protokolü'nün yıl dönümü olan 16 Eylül Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü'nün bu seneki kutlama temasının "Ozon ve İklim: Birleştik ve İyileştirdik" olarak belirlendiğini anımsatan Mehmet Özhaseki, şunları kaydetti:

"Türkiye, Montreal Protokolü'nün uygulanmasında yürüttüğü başarılı çalışmalar sonucunda 2012 ve 2014 yıllarında aldığı Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası'na bu sene de layık görüldü. Ülke olarak protokol yükümlülüklerini yerine getirmekte ve ülke menfaatlerini göz önünde bulundurarak güncel kararlar ve gelişmeler doğrultusunda çevreyi kirletmeden kalkınmasını gerçekleştiren bir ülke olarak dünyamızı korurken, ülkemizin aydınlık geleceği için çalışmaya devam edeceğiz."

Yorumlar