Nesli tehlikede olan türlere nadir bir bakış

Sony’nin nefes kesen vahşi yaşam fotoğraf serisi tüm detayları gözler önüne seriyor

Google Haberlere Abone ol
Nesli tehlikede olan türlere nadir bir bakış

Sonhaberler | Haber Merkezi

Sony RX10 III’ün sessiz deklanşör ve süper telefoto zoom özellikleri, Avrupa’nın dört bir yanından vahşi yaşam fotoğrafçılarının nesli en çok tehlike altında olan hayvanların olağanüstü görüntülerini çekmesine imkân verdi. Sayılarının 3.200 olduğu tahmin edilen Avrupa Bizonları, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) dünya çapında tehlike altındaki türlerin bulunduğu ‘Kırmızı Liste’de yer alıyor. 2015 yılında durumu ‘hassas’ ilan edilen ‘Atlantik Deniz Papağanı’ gibi kuşlar da endişe verici bir hızla azalıyor. ‘Smokin’ giymiş gibi görünen küçük bir kuş olan Mezgeldek’lerin Avrupa genelindeki sayısının yılda %30 ila %49 oranında azaldığı tahmin ediliyor. Sony ve Avrupa Açık Hava Koruma Derneği (EOCA), nefes kesen bir fotoğraf serisi ile dünyanın en nadir türlerinden bazıları hakkında bilinirlik oluşturmak için birlikte çalıştı. Avrupa’nın en büyük ot oburu olan Avrupa Bizonu, son yirmi yılda neslinin tükenmesi tehlikesinin kıyısından kurtarıldı.

Bu bahar, Birleşik Krallık’tan fotoğrafçı olan, 2014 ve 2016 Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı finalisti Sam Hobson, ödüllü Finlandiyalı vahşi yaşam fotoğrafçısı Lassi Rautiainen, İspanyol doğa fotoğrafçısı Javier Alonso Huerta, İsviçreli vahşi yaşam fotoğrafçısı Markus P. Stähli ve doğa fotoğrafçısı Gustav Kiburg’un aralarında buluduğu Avrupa’nın dört bir yanından vahşi yaşam fotoğrafçıları, Sony RX10 III’ün inanılmaz odak aralığı sayesinde, bu hayvanların nefes kesen fotoğraflarını doğal ortamlarında yakaladı.

Sony’nin vahşi yaşamın korunmasını destekleme konusunda verdiği devam eden taahhüdü kapsamında hazırlanan, “Nadir” fotoğraf koleksiyonu, yeryüzünde en seyrek görülen memeli ve kuşlardan bazılarının görüntülerini içinde bulunduruyor. Sony, projede, dünya çapındaki tabandan gelen koruma projelerine maddi kaynak sağlayan Avrupa Açık Hava Koruma Derneği ile ortak çalıştı.

Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı Sam Hobson, Avrupa’da nüfusu 2.260’a kadar indiği düşünülen ve nadiren görülen bir tür olan Kutup Porsuğu’nun fotoğraflarını çekti. Her ne kadar, IUCN Kırmızı Listesi’nde ‘Asgari Endişe Duyulan’ kategorisinde değerlendirilse de, bu türün Avrupa’daki nüfusunda son on yılda ciddi bir düşüşte olduğu görüldü.

Sony Europe Dijital Görüntüleme Ürün Pazarlama Başkanı Yann Salmon Legagneur konuyla ilgili şunları söyledi: “Avrupa’nın hemen yanı başında bulunabilen bu harika nadir hayvanların fotoğraflarından oluşan koleksiyonu izleyicilere sunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Sony RX10 III, uzatılmış 600mm süper telefoto zoom lensi ve sessiz deklanşör özelliği ile fotoğraf çekimi sırasında bu olağanüstü hayvanların rahatsız edilmemesini sağlıyor.”

Avrupa Açık Hava Koruma Derneği Genel Müdürü Catherine Savidge ise şu açıklamaları yaptı: “Bu fotoğrafları çekerek, bu fevkalade hayvanların doğal ortamlarında çekilmiş fotoğraflarını bunları daha önce hiç görmemiş kişilerle paylaşabiliyoruz. On yıl içinde, EOCA, açık hava sektöründen sağladığı fonu 2 milyon Euro’nun üzerine çıkardı ve bunu 41 farklı ülkede tehdit altındaki türlerin ve habitatların korunmasına yönelik projelerde harcadı. Sony ile birlikte çalışmamız bize, kamuoyunun dikkatini bu hayati koruma çalışmalarına çekme fırsatını sağladı.”

Sony RX10 III, gerek profesyonel gerekse amatör vahşi yaşam fotoğrafçıları için mükemmel bir kit.

Yorumlar