Mercan resiflerinin geleceği tehlikede

Bilim dünyası, mercan kayalıklarının tükenmesini önlemeye yönelik çalışmalar yürütüyor

Google Haberlere Abone ol
Mercan resiflerinin geleceği tehlikede

Sonhaberler | Haber Merkezi

Mercan kayalıkları, dünyanın güzellikleri ve kaynaklarının en mükemmel örneklerinden biri olarak bilinir, bir diğer deyişle onlar, "denizin yağmur ormanları" dır. Ayrıca, iklim değişikliği tehdidi altındaki dünyanın en savunmasız ekosistemlerinden biridir. Bu durumu en iyi özetleyen ise Avusturalya'nın Great Barrier Reef'indeki mercan kayaklıklarıdır.

Büyük Bariyer Resifi 345.000 kilometrekarelik, kabaca büyüklüğünü kapsar Almanya ve tüm kıyı şeridi neredeyse eşit uzunlukta 2300km, uzanıyor Şili. 

CO2'yi atmosfere pompaladığımız mevcut yolumuza devam edersek, okyanusları asitlendiririz, şu andan itibaren 20, 30, 40 yıl içinde mercan resifleri olmayacaktır.

Mercan kayalıkları, okyanus tabanının yüzde ikiden daha fazlasını kaplarken, tüm deniz yaşamının yaklaşık yüzde 25'i hayatta kalmak için onlara bağlı.

Yaşayan bir yapı olduğu için ölebilir. Dünya Kaynak Enstitüsü'ne (WRI) göre, dünya genelindeki neredeyse tüm mercan resifleri 2050 yılına kadar yok olabilir. 

"Great Barrier Reef gibi mercan resifleri ile karşılaşan çok sayıda stres var, nehirlere akan sedimanlar ve besinler var, mercanlar ve diğer organizmaları bastırıyorlar. Bazı durumlarda önemli türleri yıktığımızda çok fazla balık tutuyorlardı. Fakat gerçek 'Gösteri müdürleri' şimdi mercan kayalıklarına uyguladığımız küresel değişimlerdir "diye açıklıyor Global Değişiklik Enstitüsü müdürü Ove Hoegh-Guldberg.

WRI'ya göre, artan atmosferik karbondioksit seviyesinin okyanusa emilmesi, bunların daha asidik hale gelmesine neden oldu. Su kimyasındaki bu değişim, iskeletleri kalsiyum karbonattan oluşan mercanların yetişmesini engelliyor. Daha yüksek su sıcaklıkları, resiflerin ekolojisini de etkiler ve "mercan beyazlığı" olarak bilinen bir süreç olan mercan beyazını döndürür.

Bilimsel modeller okyanus asitleşmesini ve okyanus sıcaklıklarının önümüzdeki 100 yıl boyunca benzeri görülmemiş seviyelere ulaştığını göstermektedir.

Townsville'in hemen dışındaki bir grup bilim insanı, şu anda sadece beyazlatma olaylarından değil, aynı zamanda iklim değişikliğinin etkilerinden de mercan resiflerini kurtarmak için savaşıyor.

Avustralya'nın Ulusal Deniz Simülatörü akvaryumundaki araştırmacılar, okyanusları okyanus koşullarını çoğaltmak ve kontrollü bir ortamda manipüle etmek için kendi laboratuarına getirdi.

"Peki bu deney neymiş, şu anki gün koşullarına bakıyoruz ve iklim değişikliği konusundaki hükümetler arası panel olan IPCC, 2050 yılı için öngörülen koşullar ve ardından tahmin edilen koşulları inceliyoruz. 2100 yılı için öngörülen koşullar "diyor Nicole Webster.

Araştırmacılar, sadece mercanların gelecekteki okyanus koşullarına dayanmak için şartlandırılmış olup olmadıklarını değil, bu manipüle edilmiş mercanların bu canlılık özelliklerini gelecek kuşaklara geçip geçiremeyeceğini değil, yardımcı evrim diye bilinen bir süreci de belirlemek istiyorlar. 

Ove Hoeugh-Guldberg ve diğer bilim adamları için mercan kayalıklarına yönelik tehditler bilimin ötesine geçiyor. Her yıl iki milyondan fazla kişi Great Barrier Reef'i ziyaret ediyor ve 16.000'den fazla çalışan tarafından desteklenen yılda 60 milyar dolarlık bir endüstri.

"Mercan kayalıklarının insanlara gösterdiklerini alırken, inanılmaz sayılar doğru, gezegende yaklaşık 500 milyon insan yiyecek ve gelir elde etmek için neredeyse her gün mercan kayalıklarına geliyor.Şimdi bu her 12 Insanlar dünya çapında mercan kayalıklarına bağımlı "diyor Hoeugh-Guldberg.

Yorumlar