'Lüfer'in soyunu tehlikeye sokan karar

Olta balıkçıları, lüfere getirilen 20 santimetre yasağının 18’e düşürülmesini protesto etti. “Gece Balıkçıları” grubunun başkanı Murat Güler, “Lüfer 24 santimetrede yumurtalarını bırakır. Bu düzenlemeyle lüferin soyu tehlikeye girdi” dedi

Google Haberlere Abone ol
'Lüfer'in soyunu tehlikeye sokan karar
Av yasağının 1 Eylül itibariyle kalkmasıyla birlikte balık, tezgâhlardaki yerini aldı. Geçtiğimiz yıllarda yasal olarak 20 santimetre altındaki lüferlerin avlanması yasakken, bu yıl yapılan düzenleme ile boyutun 18 santimetre olarak değiştirilmesi, olta balıkçılığı yapan ‘Gece Balıkçıları’ tarafından gerçekleştirilen gösteriyle protesto edildi. 

6 yıldır olta balıkçılığı yapan Murat Güler, “Ben iş çıkışlarında ve tüm boş zamanlarımda balık tutuyorum. Balık avlama sezonunun açılmasıyla birlikte boğazın girişine ağ atan balıkçı tekneleri lüferin boğazdan geçmesine engel oluyor. Yeni düzenlemelerle birlikte artık 18 santim olan lüferler de avlanabiliyor. Lüfer 24 santimetreye geldiğinde yumurtalarını bırakır. Daha üremeden, olgunlaşmadan avlanması balığın soyunu tehlikeye sokuyor. Son yıllarda bu tür avlanmalar yüzünden lüferin büyüğü kofanayı göremiyoruz. Şimdi lüfer diye satılan balıklar aslında daha sarıkanat. Böyle giderse 4 yıl sonra denizlerimizde lüferi de göremeyebiliriz “ dedi. 

ACİLEN ÖNLEM ALINMALI

14 yaşından beri olta balıkçılığı yaptığını söyleyen Oğuz Genç ise, “İki gündür Beykoz sahilde balık tutuyorum. Sadece iki tane gümüş cinsi balık tutabildim. Lüferi artık hiç göremiyoruz. Ekosistemimiz bu yüzden bozuluyor. Acilen lüfer için yeniden düzenleme yapılmalı ve 24 santim altındaki balıkların avlanmasının yasaklanması gerekiyor” diye konuştu.

 

Yorumlar